Fläskytterfilé med smak av salami och mozzarella!
Funderade på om jag skulle grilla idag eller om det fick bli en rätt i ugnen, tog det osäkra för det osäkra och lagade mat inne. Eftersom den här semestern har gått i renoveringens tecken, så blir recepten därefter… enkla. Så idag blir det ugnen som får stå till förfogande, jag gillar rätter i ugnen.
2 fläskytterfiléer (ca 1 kg), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 2 msk smör eller margarin , 2 mozzarellaostar (à 125 g), 100 – 150 g salami i tunna skivor, 1/2 kruka färsk basilika , 4 dl vispgrädde , 4 msk chilisås, lite majsèna
- Sätt ugnen på 225°C.
- Putsa filéerna och salta och peppra dem. Bryn filéerna i lite matfett i en het stekpanna.
- Skär djupa snitt i filéerna med ca 1 cm mellanrum. Skär mozzarellaosten i tunna skivor, platta till en ostkiva något och lägg på en salamiskiva. Lägg på finhackad basilika.
- Vik salamin på mitten och stick ner i skåran i köttet så att den stängda sidan blir uppåt. Upprepa tills alla snitt är fyllda med salami och ost.
- Lägg köttet i en ugnssäker form.
- Vispa samman grädde och chilisås och häll det i formen.
- Lite majsèna för att göra såsen tjockare.
- Gratinera i ugnens mitt i ca 20 minuter.
Det blir en väldigt god smak på den när man har vitlökssalami och mozzarellan gör det lilla extra. Jag gillar verkligen rätter i ugnen, man kan göra iordning dem i förväg och bara sätta in i ugnen när det är dax.
Eftersom vi fortfarande håller på med att hjälpa sonen med renovering utvändigt av huset, så krävs det flera arbetsledare… här är de tvåDe är inte att leka med, de har sten koll. Just nu är det taket som skall bli så plant som möjligt, till det krävs det tankeverksamhet och funderingar… men det kommer att bli bra.Milton tänker mera på att samla till vinterförrådet och plockar äpplen som sedan skal bli sylt tillsammans med plommon, lilla minigrisen Timon äter upp de som inte går att använda. Visst är det härligt med det ekologiska, ge och ta…
Man är ganska trött efter en arbetsdag och det är tur att semestern snart är slut… hihi.
Ha en underbar lördagskväll!
Många kramar från Birgitta
Låter som ett riktigt gott recept för en varm sommardag.
Härligt när hela familjen är med och hjälper till i bygget 🙂
//Petra
Det är kul att hjälpa till och det är mycket att göra med gamla hus.
Birgitta
Tack för ännu ett lättvindigt recept! Så bra att göra maten i ugnen när man är många, imorgon blir vi många här så då gör jag nog din rätt.
Renovering av gamla hus kräver mycket planering, gott att ni hjälper dem.
Ha det fint!
Kram Eva
Jag gillar att göra rätter i ugnen, väldigt smidigt. Det är kul att hjälpa till och det kräver en hel del att få upp alla pannorna på taket. Idag har jag staplat ved, kul det med.
Är ledig i morgon också, sen är det slut på semestern.
Kram Birgitta