En lördagsmiddag med grillat!
Solen visar sig även denna dag och vi är på volvoträff. Så idag får det bli något enkelt grillat, en ny sås och ärtpesto potatis med vitlök och parmesan.
Benfri karré
Marinad:
Blanda ihop olja, soja, honung, balsamvinäger, salt och peppar. Skiva karrén i skivor och lägg den med marinaden i en plastpåse och marinera så länge som möjligt. Gärna i kylen över natten.
Ärtpesto
500 gram gröna ärtor, 2 klyftor vitlök, 1,5 dl olivolja, 3 msk citronsaft, 0,5 dl vatten, 100 gram mandelspån, 1 dl riven parmesan, 0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar
- Tina ärtorna i lite kokande vatten, låt svalna.
- Riv parmesan.
- Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
- Skala vitlöken och pressa i den.
- Mixa någon minut till en röra.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
Dijonnaise
4 portioner
1 vitlöksklyfta, 2 msk finhackad persilja, 1 dl crème fraiche, 1 dl majonnäs, 1 msk dijonsenapsalt svartpeppar
- Skala och finhacka eller riv vitlöken.
- Hacka persiljan.
- Blanda vitlök, crème fraiche, majonnäs, dijonsenap och persilja.
- Smaka av med salt och peppar.
900 g fast potatis, 75 g smält smör. ½ dl olivolja. 1 dl finriven parmesan . ¾ dl Kikkoman Panko. salt och nymalen svartpeppar
- Ugn 225 grader
- Halvera potatisen på längden.
- Skåra snittytan på varje potatishalva i ett rutmönster, så skårorna går ett par millimeter ner i potatisen, men inte helt igenom.
- Häll det smälta smöret i en stor ugnssäker form.
- Ringla över hälften av olivoljan.
- Strö över parmesan, panko och 1 krm salt.
- Blanda ihop till en tjock smet.
- Bred ut jämnt.
- Lägg potatisen tätt tillsammans med snittytan nedåt i formen. Pensla ovansidan med resterande olja.
- Krydda med salt och peppar.
- Sätt in i mitten av ugnen och rosta tills potatisen är mjuk på insidan och gyllene på utsidan, ca 30 minuter.
- Skrapa och lossa försiktigt med en stekspade.
Ha en underbart skön kväll, nu skall vi ta en promenad i solskenet…
Många kramar från Birgitta
Lämna en kommentar