Skip to content
augusti 15, 2015 / underbarahem

Grillad skinkstek i skivor och potatisgratäng!

Vilken härlig lördag det har varit, sol och värme… man njuter som bara den. Hoppas att det håller i sig ett tag till, vi behöver detta efter den kalla sommaren som varit. Idag har vi bjudit sonen och hans familj på grillat, M&M stannar kvar här över natten, i morgon blir det minitåg för hela slanten. Det är visning av miniatyrånglok och man får åka med Borås miniatyrlokssällskap.

Men idag blev det grillat, testar att grilla skinkstek som jag har skurit i bitar. Korven som ligger på fatet köpte jag på torget, det är en Italiensk korv med vitlök som man skall grilla, smakade jätte gott.

Smaklig måltid!

grillad-skinkstek

Marinad:
En hel skinkstek, 2 dl Olja, 3 msk Balsamvinäger. 1 msk Tomatpuré, 2 msk pressad citron, 2 pressade/rvina vitlöksklyftor, 2 tsk ungersk malen paprika (söt, mild i smaken), Salt & peppar

Gör så här : 
1. Skär upp steken i skivor, valfri tjocklek, jag brukar skära i ca 1½ cm tjocka skivor sedan banka ut dom med köttklubban till knappt 1 1cm.

2. Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg i det skivade köttet. Dra ut luften och knyt ihop.

3. Massera påsen med kött och marinad så allt blandas.

4. Låt stå framme i rumstemperatur om det bara är nån timme tills de ska på grillen.

5. Ta ut påsen i god tid före grillning dock så de hinner bli rumstempererat före det ska läggas på grillen.

Potatisgratäng-2015

Potatisgratäng 

Ingredienser:
6-8 medelstora potatisar, 2 dl riven ost, 5 dl grädde, 2 vitlöksklyftor, Salt & nymalen vitpeppar

Gör så här:
1. Skala och skiva potatisen.

2. Häll grädden i en rymlig bunke.

3. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra.

4. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt.

5. Smörj en ugnsfast form.

6. Grädda i 200 grader ca 40-50min.

Till detta serverade jag bröd som jag hade gjort på grillen… Bröd-på-grillen

Färskt bröd direkt på grillen (ca 10 st)

12,5 gram färsk jäst (1/4 paket)
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 tsk rapsolja
ca 7 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader.

2. Lös jästen i vattnet och tillsätt salt och olja. Rör om och arbeta ner mjölet. Tillsätt lite mer mjöl om degen är för kladdig.

3.Baka ut degen till 10 st små runda bitar och låt den jäsa under duk i ca 30 minuter.

4. Platta till dem ganska tunnt, de jäser upp en del på grillen. Bröden kräver ganska hög värme.

Farfar och M&M är fortfarande ute och leker, det finns en hel del leksaker kvar efter våra killar när de var små.

Ha en underbart skön lördagskväll!

Kram till Er alla

Birgitta

Advertisements

One Comment

Kommentera
  1. petrasparlor / Aug 16 2015 7:47 e m

    Ser riktigt gott ut Birgitta. Du är duktig på det här med mat.

    //Petra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: