Börjar att fundera på julmaten!
Som ni vet så gillar jag att laga mat och just nu så är det pepparrot som gäller eller wasabipasta är också gott att använda. Så det får nog bli lite wasabisill den är så god, skall försöka komma på lite andra sillar med stark smak, chilisill kanske?
Detta pepparkakshuset gjorde vi förra året undrar om det blir något i år?

1 förp 5-minuterssill i bitar (à 420 g), 1 1/2 dl gräddfil, 1/2 dl majonnäs, 1 msk wasabipasta, 1 msk riven ingefära, 2 msk finhackad gräslök (spara lite till dekoration)
- Häll av sillen.
- Blanda gräddfil, majonnäs, wasabipaste, ingefära och gräslök.
- Vänd ner sillbitarna.
- Strö över lite finhackad gräslök.
Funderar på om jag inte skall skriva en lista på julmat, kan vara bra att förbereda sig…
Men idag får det bli en tacopaj väldigt matig och väldigt god, jag gillar pajer. Man skall ju även äta med ögat och det kan man göra med denna pajen lyser så fint med tomaterna på.

Pajskal
Smör 150 g, 3 dl vetemjöl, 1 tsk paprikapulver, 2 msk vatten
- Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare.
- Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter.
- Nagga degen med en gaffel och ställ formen i kyl ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225°.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.
Fyllning
500 gr nötfärs, 1 msk smör, 1 påse Taco kryddmix à ca 28 g, 1 dl vatten, 2 dl crème fraiche paprika & chili, 2 dl creme fraiche, 150 gr körsbärstomater, 1 dl Green jalapeño, 11/2 dl riven ost texmex, 1 tsk paprikapulver
- Bryn köttfärsen i smör.
- Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min.
- Blanda smaksatt crème fraiche med naturell crème fraiche i en skål.
- Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
- Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen.
- Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.
- Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
- Servera med en klick crème fraîche naturel
Det kommer garanterat att bli rester till en annan dag och det är så perfekt det är faktiskt inte alla dar man vill stå och laga mat… tro det eller ej.
I morgon är jag ledig och då får det bli en pysseldag känner att det var länge sedan, bäst att fixa medans man känner för det. Har köpt ett antal hyacinter och några prydnadsäpplen med glitter som vi har beställt till jobbet. Äpplena går inte att ha ute för då kommer skatorna och förstör dem utan de får bli inne, men hyacinter och mossa får stå ute vid entrén.
Ha en skön kväll och en fin fredag, nu är helgen i antågande!
Många kramar från Birgitta
Kommentera