Idag kör vi ett recept på fläskfilégratäng!
Nu har vi ätit grillat några lördagar och idag är det lite ruggigt ute så matlagningen får ske inne, det blir ugnen som får bekänna färg. Fläskytterfilé är alltid gott så det får bli en gratäng med rostad nypotatis, har tydligen köpt en påse potatis tidigare och glömt den så det är bäst att göra åt den. L ville helst ha en gryta idag, men det här blir nästan en gryta kanske häller i lite extra grädde för det är såsen som är god tycker han.
Håll tillgodo!

Fläskytterfilégratäng

1 kg fläskytterfilé, 1 krm svartpeppar, 2 krm salt, 140 gram soltorkade tomater i olja, 3 klyftor vitlök, 3 krm chiliflakes, 1 tsk torkad oregano, 2 krm torkad timjan, 1 tärning grönsaksbuljong, 3 dl vatten, 3 dl grädde, 3 msk ljus maizenaredning, 15 blad färsk basilika, 100 gram riven mozzarella, 1 dl riven parmesan, 250 gram cocktailtomater.
- Skär fläskfilén i skivor.
- Häll av olja från tomaterna och ta vara på oljan.
- Bryn några bitar fläskfilé i taget i någon msk av oljan från tomaterna.
- Salta och peppra under tiden.
- Lägg över efterhand i en stor ugnsform.
- Koka upp vatten i en kastrull och rör i buljongtärning, pressad vitlök, oregano, timjan och chiliflakes.
- Rör så att buljongen löser sig.
- Tillsätt grädde och red genom att röra i ljus maizenaredning.
- Låt småkoka några minuter.
- Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
- Strimla de soltorkade tomaterna.
- Slå såsen över och runt om fläskfilébitarna.
- Strö över de hackade soltorkade tomaterna, riven mozzarella hälften av parmesanosten.
- Grovhacka basilikan och strö över hälften.
- Laga gratängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Skölj och dela cocktailtomater.
- Vid servering så strör du över tomaterna samt resten av parmesanosten och basilikan.
- Strö över lite av de andra kryddorna också om du vill..
Till detta gjorde jag rostad nypotatis och en sallad, hade olja och kryddor i en påse som fick ligga ett par timmar för att dra åt sig det goda.

Det blev även en sallad som vanligt med smak av citrus, jag gillar spetspaprika den smakar så gott.

Att laga mat är så kul tycker jag och att se mina nära och kära gilla det jag lagar är ännu bättre. Hoppas att ni testar dessa recept och ibland så gillar man och ibland så är det tvärsom.
Nu önskar jag Er en underbar lördagskväll och härlig söndag!
Många kramar från Birgitta
Kommentera