Fläskytterfilé med äppelcidersås och krämig potatisgratäng!
Idag lovades det sol, men den lyste inte så många timmar och den lyste med sin frånvaro och det var blåsigt. Vi får hoppas på morgondagen annars så får vi ta på oss mycket kläder när vi går ut. Vi har eldat i kaminen så det är varmt och skönt inne, tur att vi har vår kamin.

Fläskytterfilé med äppelcider

1 fläskfilé, ca 600 g, 2 dl äppelcider, 2 dl vispgrädde, ½ dl grovkornig senap, torkad rosmarin, 1-2 msk kalvfond, salt och peppar.
- Putsa filén och skär den i 1 1/2 cm tjocka skivor.
- Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och stek skivorna gyllenbruna.
- Salta och peppra.
- Ta upp köttet ur pannan och lägg åt sidan.
- Skölj inte ur pannan, utan häll i äppelcidern och grädden.
- Till sätt senapen, rosmarin och ev konc fond.
- Låt sjuda 5–7 minuter.
- Smaka av med salt och peppar lägg köttet i såsen och garnera med en ev med en rosmarinkvist.
Krämig potatisgratäng

800 gr potatis, 1 msk olivolja, 4 klyftor vitlök, 3 dl mjölk, 3 dl grädde, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 3 dl parmesan,
- Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare.
- Pressa vitlöksklyftorna och fräs dem i olivolja i en stor kastrull, utan att de tar färg.
- Häll på mjölk och grädde och låt koka upp.
- Lägg i potatisen och koka tills gräddmjölken blivit tjock.
- Rör hela tiden så att det inte bränns vid.
- Salta och peppra.
- Rör ned 1 dl riven parmesan i potatisgrytan.
- Häll allt i en smord, ugnssäker form.
- Strö över 2 dl riven parmesan.
- Gratinera i ca 40 minuter.
- Känn med en provsticka att gratängen är klar.
- Lägg eventuellt över folie mot slutet så att den inte bränns.

Till detta serverade jag sallad och vitlöksbröd att doppa i den goda såsen!

Efter denna goda middag så sätter vi oss igen framför tv:n och njuter, fast det börjar bli väldigt varmt inne nu. Värmen är avstängd så lite el sparar vi i alla fall… hihi.
Nu önskar jag Er en skön lördagskväll och hoppas på lite värme ute i morgon.
Många kramar från Birgitta
Kommentera