Idag blev det förrätt och varmrätt!
Idag blev det en tur till Bråt i Borås, för er som inte vet vad det är så är det ett nedlagt militärområde som det är mycket jeepkörning på. Vi har hållit på med detta i många år, fast nu har det varit lite sämre med det man blir fegare med åren… hihi. Men efter en tur i skogen så blir man hungrig, så vi kör väl något som liknar gratäng på fläskytterfilé. Vi hade ju bestämt att vi skulle försöka vara ekonomiska och köpa när det var bra priser och fläskytterfileén har det varit bra priser på, så det finns några i frysen. När vi väntar på att det skulle bli grillväder så får det bli detta.

Smaklig måltid!
Förrätt: Små pajer på smördeg!

1 msk smör, färdig smördeg, 1 gul lök, ca 70 gr broccoli, 3 ägg, 0,5 dl grädde, 75 g riven Västerbottenost, svartpeppar, salt
Ugn 200°
- Smörj muffinsformen med smör.
- Lägg ut smördegen och skär ut rundlar och tryck ut i muffinsformen.
- Fräs löken i lite smör eller olja i en kastrull tills den blir mjuk. tillsätt broccoli och låt fräsa med 1 minut. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg, mjölk, västerbottenost, peppar och salt. Blanda i broccoli och lök.
- Fyll formarna upp till 3/4 med fyllning.
- Baka mitt i ugnen 20-25 minuter tills pajerna fått fin färg.
Fläskytterfilé med sweetchili

Fläskytterfilé, 4 st vitlökar krossade, finhackad röd lök, 1 tsk chiliflakes, 3 dl grädde, 2 dl creme fraiche, 1 dl sweet chilisås, 1 st burk konserverad paprika, 1 dl vaxbönor, 1 dl gröna ärtor, 400 gr champinjoner, 1st pressad lime, 1 msk japansk soya, 2 msk flytande honung, 1 dl hackad persilja, salt och peppar
- Börja med att steka fläskytterfiléen runt om i smör.
- Mot slutet av stekningen, krossa en vitlöksklyfta och lägg i pannan så smöret tar smak, ös sedan köttet kontinuerligt med smöret.
- Ta ur fläskytterfiléen och vitlöksklyftan.
- Släng vitlöksklyftan och ställ köttet åt sidan men diska inte ur pannanFräs på vitlök, rödlök och chili flakes i stekfettet från köttet, ca 5 min utan att det får färg.
- Häll sedan i vaxbönor, paprikan och champinjoner.
- Stek någon minut!
- Häll på grädde, créme fraîche, sweetchilisås, soya, honung och persilja.
- Låt koka ihop.
- Smaka av såsen med limejuice, koriander, salt & peppar.
- Tranchera fläskytterfiléen i skivor på ca 2-3cm, lägg dem i ugnsfast form.
- Häll över såsen så den täcker köttet.
- Ställ i ugnen på 180 grader tills köttet får en innertemperatur på ca 70 grader.
Till detta serverade jag klyftpotatis!

Fast ni måste hålla med om att fläskytterfilé är väldigt gott kött och det är även lättlagat, så det gör ingenting att det händer ofta… hihi.
Hoppas att ni har haft en skön dag även fast det har regnat, kom i håg vad jag sa ”fukt är bra för hyn”
Många kramar från Birgitta
Kommentera