Idag blir det det Bœuf bourguignon på benfri karré!
Härligt när man kan säga ännu en solig dag, vi har gjort det sedvanliga… promenader. Sen fick det bli en tur till vår gula volvo som har stått på en loge i ca 25 år, den verkade må väldigt bra men nu skall den få komma hem. Passade på att ta en promenad till innan det var dax att börja med maten…

Bœuf bourguignon är ett franskt recept på en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne. Rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast bœuf bourguignon
Detta blev det idag!
Karrégryta

1-2 gula löka, 4 vitlöksklyftor, 1 kg benfri fläskkarré, olivolja, salt och peppar, 4 morötter, 4 dl vatten, 3 dl rödvin, 1 grönsaksbuljongtärning, 3 msk tomatpuré, 150 g champinjoner, 100 g rökt sidfläsk, 2 tsk citronjuice
- Hacka löken, pressa vitlöken.
- Fräs all lök i en stekpanna, den ska bli mjuk och glansig.
- Lägg över löken i en gryta.
- Dela köttet i bitar, 2×2 cm, stek lite i taget i stekpannan.
- Salta och peppra.
- Lägg över det i grytan allt eftersom.
- Skär morötterna i slantar.
- Tillsätt hälften av dem till köttet, lägg resten åt sidan.
- Tillsätt den lilla mängden vatten, rött vin, buljongtärning och tomatpuré.
- Koka grytan under lock i ca 2 tim, köttet ska bli mört.
- Dela svampen i halvor och tärna det rökta sidfläsket.
- Stek svampen och fläsket i stekpannan.
- Tillsätt resten av morötterna, svamp och sidfläsk när det återstår 20 min.
- Smaka av med citron.
Gräddfilsås

1½ dl gräddfil, 1½ dl majonnäs, 1 dl finhackad bladpersilja, salt och peppar
Blanda gräddfil, majonnäs, bladpersilja, salt och peppar till en sås.
Serverade grytan med persiljesås, potatis!

Det blev så gott och så enkelt att göra, den sköter sig nästan själv, okej inte riktigt själv men nästan… hihi. Nu är vi mätta och belåtna och skall ta det lite lugnt, vi planerar för renovering av 142:an bara det är ett projekt.
Önskar Er en lugn och skön lördagskväll och en härlig söndag!
Många kramar från Birgitta
Kommentera