Nu är det torsdag och vi håller på traditionerna och äter soppa med ett gott bröd till, det värmer så gott. Vi brukar ha ärtsoppa men idag kände jag för någon annan soppa, som tur är så finns det ingredienser i kyl och frys bara att ta upp. Nu är det bara att bestämma sig för vilken soppa man skall göra, man kan ju inte ha båda då blir det en riktig soppa … hihi. Båda sopporna är väldigt goda så det får man ta sig en funderare på, men inte för länge klockan börjar bli ganska mycket… fast vi äter oftast väldigt sent.
Krämig champinjonsoppa
450 gr färska champinjoner, 1 st lök, smör, 5 dl vatten, 1 st svampuljongtärning, 5 dl matlagnings grädde, salt, peppar och 1 msk persilja
Tag fram en stor kastrull.
Lägg undan ca 5 champinjoner till senare.
Hacka de övriga champinjonerna och löken fint och fräs några minuter i smör.
Tillsätt vattnet inte allt på en gång beroende på hur tjock soppa du vill ha, buljongtärning och grädde.
Låt koka i 10-15 min.
Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare och smaka av med salt och peppar.
Skiva upp de resterande champinjonerna och stek dem hastigt i smör.
Garnera med hackad persilja.
Festsoppa med potatis
50 gr rökt sidfläsk, 2 gula lökar, 1 msk smör, 2 stora morötter, 6 medelstora potatisar, 0,5 tsk salt, 2 kryddmått svartpeppar, 1 liter buljong av tärning eller pulver, 2 dl vispgrädde, 0,5 dl klippt persilja.
Skär fläsket i små tärningar.
Skala och finhacka löken.
Fräs fläsket och löken i smöret i en gryta.
Skala och riv morötterna.
Skala potatisen och skär den i små tärningar.
Låt potatisen och morötterna fräsa med i grytan under omrörning ca 10 minuter.
Strö över salt och peppar.
Häll på buljongen.
Låt koka på svag värme ca 25 minuter.
Tillsätt grädden.
Låt koka ytterligare i 3 minuter.
Strö över persiljan.
Servera med grovt bröd.
Vi får nog sätta oss ner och komma överens om vilken soppa som vi skall ta idag, fast det lutar mest mot champinjonsoppa. Det får bli champinjonsoppa, så tar vi kanske den andra soppan nästa torsdag… detta inlägget blev en riktig soppa.
Önskar Er en skön kväll och i morgon är det fredag, ha det underbart!
Hej alla matglada hemmafixare! Bloggen Underbarahem drivs av mig, Birgitta Norsten, som har ett stort intresse för allt som rör hemmet och trädgården! Min mailadress är b.norsten@telia.com!
Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.
Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!
Kommentera