Hoppa till innehåll
januari 22, 2023 / underbarahem

Några mysiga timmar på Hofsnäs och Torpa!

Idag lovades det minusgrader och sol, minusgrader blev det men vart tog solen vägen. Vi hade planerat en solig dag på Hofsnäs med promenad och fika, men vad gör det att inte solen visade sig… det blev en härlig promenad, med fika och bullar.

Hovsnäs eller Hofsnäs är en herrgård i Länghems socken i Tranemo kommun i Västergötland. Den ligger i Torpanäsets naturreservat mellan Torpasjön och Yttre Åsunden som båda ingår i sjösystemet Åsunden. Herrgården finns omtalad redan år 1526 och är därmed en av de traktens äldsta.

Tog ingen bild på Herrgården men det är på andra sidan kullen. De tre bilderna är från badplatsen i vanliga fall så är det sandstrand, men nu har vattnet täckt hela stranden och stenarna som brukar sticka upp är borta.

Det var ett tag sedan vi var på Hofsnäs och det märktes det har blivit en del nytt, till exempel ett väldigt fint fågeltorn. Nu är jag inte så intresserad av fåglar men det var en härlig utsikt och man såg ända bort till Torpa stenhus.

Torpa stenhus

Det medeltida Torpa

Torpa stenhus är ett slott i Länghems socken i Tranemo kommun i Västergötland. Slottet är beläget väster om sjön Åsunden, omkring 2,5 mil öster om Borås. Öster om stenhuset finns Torpanäsets naturreservat. Det är jämte Glimmingehus i Skåne en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar.

”Torpa stenhus ligger vackert beläget vid sjön Åsunden i Västergötland. Med sin unika arkitektur och vackra interiörer är slottet ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Godset är privatägt och har varit i samma familjs ägo sedan slutet av 1400-talet.

Det första Stenhuset uppfördes omkring år 1470 av riksrådet Arvid Knutsson. De förmögna nya borgherrarna hade ekonomiska intressen i handel med boskap och livsmedel genom Ätrans och Viskans dalgångar. I ett pergamentbrev daterat Vadstena 9/2 1513 omtalas Stenhuset uppå Torpa gård, den äldsta arkivaliska uppgiften som finns att tillgå. Slutet av 1400-talet var också en orolig tid. Förutom de ständiga danska krigshoten ägde flera bondeuppror rum i bygden. Den medeltida byggnaden på Torpa fungerade både som försvars och handelsborg.

Det var några timmars härlig promenad och fika vid stenhusets entre, givetvis med hembakade bullar. Det var väldigt många hjortar i hägnet men de var lite blyga så de sprang när vi kom gående. Efter denna promenad så var vi lite hungriga, så det blev lite gott att äta när vi kom hem. Det var inget vidare tempo men det var vi inte ute efter, utan en härlig lugn promenad blev det.

Måste erkänna att de bästa bilderna lånade jag från sonen, han har en bättre kamera och han ser möjligheterna i motivet… jag kanske har lite för bråttom, hihi.

Nu blir det en lugn kväll och jag laddar inför morgondagen, misstänker att ni gör det också.

Ha en skön kväll!

Många kramar från Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annasskrivande

Annasskrivande

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Yasmine Johansen

mamma till Dennis och Angelina

Emmasvackrating

En blogg om återbruk och hållbarhet

Sweetwords By Mirre

Mina tankar i text och bild

Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

And then there was !

Life is not about waiting for the storm to pass… It’s about Learning To Dance In The Rain.

Inredning & Guldkanter

Inredning_skönhet/hälsa_Vardagslyx

Anneli's tankar om lite av varje

Livet med böcker, Fibromyalgi och lite av varje!

KAMILLAS KAMERA -

Mitt liv och Mina dagar genom kameran

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

"More than machinery, we need humanity."

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

Norstenfoto

Fotografera som hobby!

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

%d bloggare gillar detta: