Fries med bacon och riven ost, helstekt fläskytterfile med vitlöksklyftor!
Nu är det lördag igen och ännu ett recept på G, men vad skall vi äta. Jag gjorde egen pommes för ett tag sedan utan fritös, varför kan man inte använda det som grund och tillsätta det med en massa gott… sagt och gjort detta blev det.
Det var tummen upp, får nog testa det med andra såser med olika smaker… helt plötsligt så händer det. Det blev fläskytterfilé till, det var ett bra pris i butiken då slog vi till… man måste ju tänka ekonomiskt.

Fläskytterfile, vitlök, kryddor

ugn 225°
- Krydda filén
- Sten i stekpanna så att den får färg.
- Ta upp den och stick in vitlöksklyftorna i köttet, lite här och där.
- Ställ in i ugnen så att filén blir färdig.
Egen pommes

1 kg potatis, 4 msk olivolja, flingsalt
- Skala potatisen
- Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor, och skär skivorna till jämnstora pommes frites.
- Lägg allt i en skål med kallt vatten, och skölj tills vattnet är klart, för att få bort stärkelsen.
- Torka sedan pinnarna torra med hushållspapper.
- Häll bort vattnet ur bunken och lägg tillbaka pommesen.
- Ringla över olivolja och vänd runt potatisen noga.
- Se till att alla sidor på bitarna blir täckta av olja!
- Lägg ut potatisen på en plåt, täck gärna med bakplåtspapper.
- Se till att bitarna inte ligger på varandra.
- Ugnsstek i en halvtimme tills pommes fritesen är gyllene, men vänd runt dem var 10:e minut och håll lite koll.
- Den andra gången du vänder dem saltar du generöst.
Pommes med bacon och vitlökssås
1,5 tsk torkad dragon, 1,5 tsk paprikapulver, 1,5 tsk salt, 140 g tärnat bacon, 1 st grön chili, 100 g Västerbottensost® (grovt riven)
Gräslök, 4 msk crème fraiche, 4 msk majonnäs, Chilisås, Salt
- Stek under tiden baconet tills det blivit krispigt under tiden som pommesen är i ugnen och låt baconet rinna av på papper.
- Blanda i en skål ihop crème fraiche, majonnäs samt chilisås till en slät sås salta.
- Mortla ihop 1,5 tsk vardera av torkad dragon, paprikapulver och salt.
- När pommes fritesen fått lite färg, ta ut och blanda upp med kryddblandningen.
- Toppa med finhackad grön chili och riven Västerbottensost.
- Ställ in i ugnen ytterligare tills osten smält.
- Ta ut ur ugn och toppa med det krispiga baconet, såsen och finhackad gräslök.
- Ät direkt!

Detta blev toppen, så pommesen kommer att få bli grunden med en massa gott på…
Nu önskar jag Er en mysig lördag och en underbar söndag!
Många kramar från Birgita
Kommentera