Hoppa till innehåll
december 17, 2022 / underbarahem

Gryta cataplana!

Efter en härlig lördag så puttrar det på spisen en gryta som jag hoppas skall bli god, det är en portugisisk gryta med både kött och skaldjur.

Längs Portugals sydkust, som badar i Atlanten, är cataplana en ikon för det lokala köket. Man vet inte mycket om cataplanens ursprung eftersom det finns få historiska dokument om dess tillkomst. Många tror att cataplana kan spåras till den mauriska ockupationen på 800-talet och ett koncept som inte är unikt för musselskalspannan. Långsam ångkokning vid låg temperatur i en förseglad behållare, vilket är fallet med cataplana, finns också i ett annat matlagningskärl, lertaginen, som traditionellt används av vissa nordafrikanska folk.

Men denna gryta måste testas, givetvis om man gillar skaldjur förstås så god är den. Det är en matig gryta med skaldjur, korv och fläsk, smaksatt med en salig blandning kryddor.

En cataplana är ett köksredskap som används för att tillaga portugisiska skaldjursrätter, populärt i landets Algarve-region. Cataplana är också namnet på en typisk maträtt från Algarve-regionen samt ett portugisiskt köksredskap som används för att göra rätten och en metod för matlagning med den.

Cataplana

500 g extra stora frysta räkor med skal, 200 gr blåmusslor, 150 g kryddstark korv, 500 g benfritt fläskkött, 1 gul lök, 3st eller flera  vitlöksklyftor, 2 små röda chili, 1 msk olja, 400 g krossade tomater (400 g = 1 burk), 1 tsk paprika, 2 krm mald spiskummin, 2 krm muskot, 2 krm kryddnejlikor, 2 krm kanel, 2 krm chiliflingor, 2 lagerblad, 2.5 dl vitt torrt vin eller fiskbuljong, 3 tomater, 2 krm svartpeppar, 3 msk färsk koriander eller rosmarin, 1 tsk sal

  1. Tina räkorna.
  2. Skär korven i skivor och köttet i tärningar.
  3. Skala och skiva lök och vitlök
  4. Kärna ur och skiva chilin.
  5. Bryn först korv och kött i oljan i en stor gryta.
  6. Lägg i lök, vitlök och chili och låt fräsa med ett par minuter.
  7. Tillsätt burktomater, kryddor och vin eller buljong och låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter.
  8. Skiva tomaterna och skala räkorna och musslorna lägg i grytan.
  9. Hetta upp men koka inte.
  10. Smaka av med salt och peppar och strö över örtkrydda.

Till detta serverade jag kokt potatis!

Tänk så många olika rätter det finns från olika länder, det är så kul att testa dessa det kanske inte stämmer precis men ganska nära i alla fall. Denna rätten blev så god…

Nu önskar jag Er en underbar kväll och en fortsatt härlig söndag!

Många kramar från Birgitta

2 kommentarer

Kommentera
  1. agerblom77 / Dec 17 2022 6:14 e m

    Ser så god ut, den måste jag prova.
    Maria

    • underbarahem / Dec 17 2022 7:25 e m

      Det blev väldigt gott och det räcker som vanligt till en måltid i veckan👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annasskrivande

Annasskrivande

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Yasmine Johansen

mamma till Dennis och Angelina

Emmasvackrating

En blogg om återbruk och hållbarhet

Sweetwords By Mirre

Mina tankar i text och bild

Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

And then there was !

Life is not about waiting for the storm to pass… It’s about Learning To Dance In The Rain.

Inredning & Guldkanter

Inredning_skönhet/hälsa_Vardagslyx

Anneli's tankar om lite av varje

Livet med böcker, Fibromyalgi och lite av varje!

KAMILLAS KAMERA -

Mitt liv och Mina dagar genom kameran

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

"More than machinery, we need humanity."

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

Norstenfoto

Fotografera som hobby!

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

%d bloggare gillar detta: