Gryta cataplana!
Efter en härlig lördag så puttrar det på spisen en gryta som jag hoppas skall bli god, det är en portugisisk gryta med både kött och skaldjur.
Längs Portugals sydkust, som badar i Atlanten, är cataplana en ikon för det lokala köket. Man vet inte mycket om cataplanens ursprung eftersom det finns få historiska dokument om dess tillkomst. Många tror att cataplana kan spåras till den mauriska ockupationen på 800-talet och ett koncept som inte är unikt för musselskalspannan. Långsam ångkokning vid låg temperatur i en förseglad behållare, vilket är fallet med cataplana, finns också i ett annat matlagningskärl, lertaginen, som traditionellt används av vissa nordafrikanska folk.
Men denna gryta måste testas, givetvis om man gillar skaldjur förstås så god är den. Det är en matig gryta med skaldjur, korv och fläsk, smaksatt med en salig blandning kryddor.

En cataplana är ett köksredskap som används för att tillaga portugisiska skaldjursrätter, populärt i landets Algarve-region. Cataplana är också namnet på en typisk maträtt från Algarve-regionen samt ett portugisiskt köksredskap som används för att göra rätten och en metod för matlagning med den.

Cataplana

500 g extra stora frysta räkor med skal, 200 gr blåmusslor, 150 g kryddstark korv, 500 g benfritt fläskkött, 1 gul lök, 3st eller flera vitlöksklyftor, 2 små röda chili, 1 msk olja, 400 g krossade tomater (400 g = 1 burk), 1 tsk paprika, 2 krm mald spiskummin, 2 krm muskot, 2 krm kryddnejlikor, 2 krm kanel, 2 krm chiliflingor, 2 lagerblad, 2.5 dl vitt torrt vin eller fiskbuljong, 3 tomater, 2 krm svartpeppar, 3 msk färsk koriander eller rosmarin, 1 tsk sal
- Tina räkorna.
- Skär korven i skivor och köttet i tärningar.
- Skala och skiva lök och vitlök
- Kärna ur och skiva chilin.
- Bryn först korv och kött i oljan i en stor gryta.
- Lägg i lök, vitlök och chili och låt fräsa med ett par minuter.
- Tillsätt burktomater, kryddor och vin eller buljong och låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter.
- Skiva tomaterna och skala räkorna och musslorna lägg i grytan.
- Hetta upp men koka inte.
- Smaka av med salt och peppar och strö över örtkrydda.
Till detta serverade jag kokt potatis!

Tänk så många olika rätter det finns från olika länder, det är så kul att testa dessa det kanske inte stämmer precis men ganska nära i alla fall. Denna rätten blev så god…
Nu önskar jag Er en underbar kväll och en fortsatt härlig söndag!
Många kramar från Birgitta
Ser så god ut, den måste jag prova.
Maria
Det blev väldigt gott och det räcker som vanligt till en måltid i veckan👍