En krämig kycklinggryta med krispig klyftpotatis!
Idag är det lite ruggigt så det får bli en brasa i kaminen på eftermiddagen innan maten, så mysigt att sitta med ett glas vin och njuta. En gryta är aldrig fel när vinden viner om stugknuten och gör man mycket som jag alltid gör så blir det mat till veckan också.
Nu är det dax att ta tag i grytan och se vad det kan bli…
Smaklig måltid!

Krämig kycklinggryta

8 kycklinglårfiléer, salt o peppar, 1 spetspaprika, 1 klyfta vitlök, 2 schalottenlökar, 250 g kastanjechampinjoner, 1 pkt bacon, 0,5 tsk chiliflakes, 3 dl kycklingbuljong, 2 dl vispgrädde, 1 dl riven parmesanost.
- Fräs kycklingen på medelvärme.
- Salta och peppra.
- Stek tills kycklingen har fått fin färg på båda sidor och lägg åt sidan.
- Stek bacon krispigt i samma panna och lägg åt sidan.
- Stek svamp i lite smör tills den fått fin färg.
- Tillsätt löken, vitlöken och paprikan fräs i ytterligare någon minut.
- Tillsätt grädden, buljongen och kryddorna och låt koka ihop.
- Lägg i kycklingen och låt sjuda långsamt i ca 30 minuter tills kycklingen är genomstekt.
- Smaka av med salt och peppar tillsätt lite kinesisk soya om du tycker att grytan är för blek.
- Ha i parmesanen i grytan och rör om.
- Toppa grytan med knaperstekt bacon färsk persilja.

Till detta serverade jag klyftpotatis som jag hade kokat en liten stund med vitlöksklyftor. Lägg dem sedan i en form med lite olivolja och krydda, strö panko över och in i ugnen i ca 10 minuter 225°. Strö sedan riven parmesan över och sätt in i ugnen så att osten har fått färg.

Så perfekt med ett surdegsbröd i bitar och en god olivolja, i dag blev det en chiliolja från Zeta och bitar av surdegsbrödet som jag köpte på bruket.
Efter en god middag och lite småprat så får det bli tv, givetvis med paddan i knät för att se vad som har hänt… hihi.
Nu laddar vi för en härlig söndag med promenader och mycket annat, kan nog bli en saftig sockerkaka eller något annat onyttigt men gott.
Många kramar från Birgitta
Kommentera