Torsdag är soppdag hemma hos oss!
Nu är det torsdag och då måste det bli soppa, men idag blev det inte soldatens ärtsoppa utan champinjonsoppa. Jag gillar soppor speciellt när det är lite kyligt och det kan man verkligen säga att det är idag och har varit en längre tid…
Krämig champinjonsoppa

450 gr färska champinjoner, 1 st lök, smör, 5 dl vatten, 1 st svampuljongtärning, 5 dl matlagnings grädde, salt, peppar och 1 msk persilja
1. Tag fram en stor kastrull. Lägg undan ca 5 champinjoner till senare. Hacka de övriga champinjonerna och löken fint och fräs några minuter i smör. Tillsätt vattnet inte allt på en gång beroende på hur tjock soppa du vill ha, buljongtärning och grädde.
2. Låt koka i 10-15 min. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare och smaka av med salt och peppar.
3. Skiva upp de resterande champinjonerna och stek dem hastigt i smör. Garnera med hackad persilja.
Tekakor på havregrynsgröt:

50 gr jäst, 1,5 dl havregryn, 5 dl mjölk, 75 gr smör 0,5 dl sirap, vetemjöl,salt.
Rör ut 50 gr jäst i lite mjölk och salt, koka ihop 1,5 dl havregryn med 2,5 dl mjölk. Smält 75 gr smör i ”gröten” häll i 0,5 dl sirap+2,5 dl mjölk. Häll i vetemjöl till en lagom deg. Forma tekakor eller korvbröd jäses ca 40 min. Grädda i 200° i ca 10 min eller tills det har fått en ljusbrun färg.
Om du har tid över så baka dessa tekakor de är så goda och enkla att baka, lite ljumna med ost på kan det bli bättre en kulen kväll.
Detta var lite tips på mat en torsdagskväll, det skall vara enkelt men gott…
Ha nu en skön kväll för i morgon är det fredag och full fart mot helgen!
Många kramar från Birgitta
Åh, så gott. Nybakade tekakor och soppa.
/Petra