Idag på grillen: Fiskspett med lax, torskrygg och calamari och nypotatis som var kryddad med olja, kryddor och vitlök!
Två dagar med superväder så härligt att börja semestern med, nu får vi se vad resten av dagarna ger. Bäst att passa på att grilla så idag blev det grillspett med lax, torskrygg och bläckfisk, det blev verkligen tummen upp så gott. Nu lägger vi på spetten på grillen fast först har jag haft lite lite olja på gallret.
Fisk är verkligen gott att grilla så nästa lördagsrecept blir det nog fisk också, funderar på att grilla pilgrimsmusslor det låter gott eller hur…
Marinad:
0,5 dl olivolja, 4 msk citronsaft, 4 krm salt, 1 klyfta pressad vitlök, 2 krm vitpeppar, 3 droppar tabasco
- Blanda marinaden i en stor skål.
- Pressa i vitlök.
400 gram färsk eller fryst fisk, blanda gärna lax och vit fisk, bläckfisk , 1 rödlök, 1 röd eller en grön paprika, champinjoner
- Tina ev. fryst fisk, bläckfisk (valfritt).
- Skär fisken i kuber på ca 2×2 cm.
- Skär bläckfisk i 6×4 cm bitar (valfritt).
- Lägg fisk och bläckfisk i skålen med marinad och blanda runt den.
- Låt fisken marinera ca 30-50 min i kylen övertäckt med plastfolie. Skaldjur marineras ej.
- Skölj och skär grönsaker i liknande storlek som fisken.
- Varva fisk, dubbelvikt bläckfisk samt grönsaker på spetten.
- Pensla med marinaden.
- Ett tips är att ta parallella spett så inte fisken snurrar runt och sitter fast rejält. Hit kan du förbereda om du har fiskspetten i kylen.
- På utegrill penslar du gallret med lite olja och grillar fiskspetten ca 5 minuter på varje sida.
- Vänd runt och passa så de inte bränns – flytta dem då från värmen uppåt eller åt sidan.
Grillad calemari:
Blanda vitlök, chili och persilja i en skål. Rör ner olivolja, vitt vin, salt och peppar, blanda väl.
- Lägg i calamari, täck över skålen och marinera i kylskåp i ca 3 timmar.
- Ta upp calamarin ur marinaden.
- Trä upp på spett, så här Inget får hänga löst på spetten.
- Strö lite salt över spetten och grilla dem på ena sidan i 3-5 minuter,
- Vänd och grilla lika länge på andra sidan.
- Pensla dem då och då med den sparade marinaden.
- Servera med citronklyftor som pressas över spetten.
God chilisås
3 dl Creme fraiche eller turkisk yoghurt, 1 tsk Sambal oelek, 1 msk Chilisås, 2 Vitlöksklyftor, 1/2 msk Sweet chilisås, Nypa Salt och peppar
Skär vitlöken i små bitar eller riv den på ett rivjärn, rör ihop alla ingredienser och ställ kallt.
Till detta serverade jag nypotatis i ugn med smak av vitlök, persilja och kryddor gärna lite bröd till.
Nu har vi njutit av en god middag och suttit en stund på altanen med ett gott glas vin , kan det bli bättre.
Hoppas att ni har en lika skön lördag som vi har haft och njut så mycket ni kan…
Många kramar från Birgitta
Grillspett med fiskbitar, att jag inte tänkt på det, riktigt trevlig ide.
//Petra
Det är bara att blanda, så gott…