Kyckling med panko, parmesan och till detta krämig potatisgratäng!
Idag har varit en bra dag fast det skulle bli regn, solen har visat sig med jämna mellanrum. Nu är blommorna i sina lådor de som jag köpte på Cramers förra veckan, nu börjar det likna sommar runt vårt hus.
Det blev inget grillat idag för det skulle ju bli regn, men så blev inte fallet lite åska och en skur men sen var det över.
Så idag äter vi Panko och parmesanstekt kycklingfilé med en krämig potatisgratäng!
Kyckling med panko och parmesan:
4 kycklingbröstfiléer, Salt och färskmalen svart- och vitpeppar, 1 uppvispat ägg
Panko och parmesanmix
2 dl panko, 2 dl finriven parmesan, ca 1 msk vitlökspulver, ett knippe färsk dragon finhackad, chiliflagor
Rör samman ingredienserna till mixen i en skål.
Sätt ugnen på 125 grader.
- Dela filéerna i jämnstora bitar, salta och peppra väl runt om.
- Häll det uppvispade ägget i en djup tallrik och vänd runt filéerna.
- Vänd nu runt filéerna en och en i skålen med mixen.
- Tryck in mixen så att den fastnar.
- Lägg på ett torrt fat.
- Spara den mixen som blir kvar, den strör du över filéerna när du tar ut dom ur ugnen.
- Stek filéerna tills de får en fin färg runt om
- Lägg över fileerna i en ugnsfast form sätt in i ugnen.
- Det tar cirka 5 minuter (sen ska de vila under folie).
800 g potatis, 1 msk olivolja, 2 st klyftor vitlök, 4 dl Mellanmjölk, 2 dl vispgrädde, färsk dragon hackad efter smak, 1 tsk flingsalt, 2 krm svartpeppar malen, 1 dl riven ost
Sätt ugnen på 175º.
- Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare.
- Pressa vitlöksklyftorna och fräs dem i olivolja i en stor kastrull, utan att de tar färg.
- Häll på mjölk och grädde och låt koka upp.
- Lägg i potatisen och koka tills gräddmjölken blivit tjock.
- Det blir den för att stärkelsen dras ur.
- Rör hela tiden så att det inte bränns vid.
- Salta och peppra.
- Dragon efter tycke och smak
- Rör eventuellt ner smulad chèvre eller riven parmesanost.
- Häll allt i en smord, ugnssäker form.
- Strö över riven ost.
- Gratinera i ca 40 minuter.
Man blir väldigt mätt av krämig potatisgratäng, så det är perfekt när man har många gäster. Kyckling är alltid bra att laga till och med panko ströbröd så blir det lite extra.
Som ni vet så gillar jag dragon så det har jag i många av mina rätter, näst efter basilika så är det min bästa krydda.
Hoppas att ni har haft underbara lediga dagar och att söndagen blir fin, fast de spår regn… men det kan ändra sig.
Ha det underbart!
Många kramar från Birgitta
Oj så gott allt ser ut =D
Tackar, det var gott och som vanligt blir det rester till veckan… 👍