Hoppa till innehåll
december 3, 2019 / underbarahem

Lite bakrecept till julbaket!

Idag har det varit glashalt och då menar jag glashalt, bilarna kanade och fötterna på gående halkade undan. Det var tur att jag inte behövde ge mig ut i trafiken då, när jag åkte hem hade det lugnat sig lite… fast det var bäst att ta det försiktigt.

Så ikväll blir det inget bakat, men jag tänkte att jag skulle ge Er några goda recept att testa till julbaket. Först börjar vi med en butterkaka som jag tycker är lättlagad.

Butterkaka

25 gr jäst, 1 1/4 dl mjölk 37 grader, 50 gr smör, 5 dl vetemjöl, 1 msk socker, 1 ägg, mjöl till utbakning. Fyllning: 100 gr mandelmassa, 3 msk smör, 2 tsk nymald kardemumma eller kanel.

  1. Rör ut gästen i den ljumma mjölken.
  2. Finfördela smöret i mjölet.
  3. Tillsätt socker, ägg och degspad och arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Låt jäsa i 20 minuter.

Fyllningen:

  1. Riv mandelmassan och rör ut med smör och kardemumma eller kanel.
  2. Arbeta upp degen och kavla ut den till en rektangulär kaka ca 25×30.
  3. Bred på fyllningen och rulla ihop som en rulltårta.
  4. Skär i ca 3 cm breda bitar och lägg dem i en smord form med löstagbara kanter, diameter ca24 cm.
  5. Låt kakan jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  6. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 minuter.
  7. Glasera före servering med florsocker utrört i lite vatten.

Och efter vetebrödet så gör vi en toscakaka, även denna är enkel att göra…

Toscakaka

2 ägg, 2 dl strösocker, 50 gr marg, 3/4 dl mjölk, 2 dl vetemjöl, 11/2 tsk bakpulver. Knäckglasyr: 50 gr flagad mandel, 50 gr marg, 1/2 dl socker, 1 msk vetemjöl, 1 msk mjölk.

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker poröst.
  3. Tillsätt smöret och rör om.
  4. Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt det tillsammans med mjölken.
  5. Häll smeten i en väl smord och bröad form 22 cm i diameter.
  6. Grädda kakan 30 minuter i 175-200°.

Knäckglasyr:

  1. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull.
  2. Värm massan under omrörning, tills allt blandat sig och tjocknat något.
  3. Koka inte.
  4. Bred den smidiga och varma glasyren över dan knappt färdiggräddade kakan.

Choklad och chilimuffins

225 gr osaltat smör rumstemperatur, 2 1/2 dl strösocker, 3 3/4 dl vetemjöl, 4 msk kakao, 1 tsk bakpulver, 4 ägg, 2 tsk chilipulver, 100 gr hackad mörk blockchoklad, 1 Dumle kola i varje muffins

Sätt ugnen på 175°

  1. Vispa samman alla ingredienserna utom hackad choklad i en stor skål, med elvisp till en slät smet, 2 till 3 minuter.
  2. Rör ner den hackade chokladen, skeda ner smeten i formarna, stoppa i en Dumle kola i varje muffins.
  3. Grädda i 20 minuter, ta ut plåten och låt svalna …

Tips: Doppa kolan i lite mjöl innan ni stoppar ner kolan i smeten, den sjunker inte ner till botten av smeten när ni gräddar.

De spanska conquistadorerna tog med sig choklad från Mexiko, något som inspirerat denna utsökta kombination av mörk choklad och chili.

Nu fick ni lite att fundera på, kanske tycker ni att det vore kul att testa… det var både något sött, salt och knäckiga tips.

Nu börjar det att lukta kvällsmat, det blir rester av lördagens gryta… smakar ännu bättre idag.

Ha nu en skön kväll och håll er inne ifall det är halt.

Många kramar från Birgitta

4 kommentarer

Kommentera
  1. petrasparlor / Dec 3 2019 7:58 e m

    Åh, så mycket gott. Blir ju så fikasugen.

    //Petra

    • underbarahem / Dec 4 2019 3:11 f m

      Bakar inte så mycket nu som jag gjorde förr…

  2. Bland Kastruller och vinglas / Dec 3 2019 8:08 e m

    Igår hade vi också blixthalka. Blev så snopen när jag hoppade ur bilen på väg tillvattengympan. Men jag höll mig på benen.
    Tack för fina recept…choklad och chili låter intressant och butterkakan såg riktigt fin ut!
    Kram Kajsa

    • underbarahem / Dec 4 2019 3:16 f m

      Det gällde att ta det lugnt när jag åkte hem igår, hoppas att det är bättre idag. Smaken med chili och choklad är en god kombination.
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

And then there was !

Life is not about waiting for the storm to pass… It’s about Learning To Dance In The Rain.

Inredning & Guldkanter

Inredning_skönhet/hälsa_Vardagslyx

Anneli's tankar om lite av varje

Livet med böcker, Fibromyalgi och lite av varje!

KAMILLAS KAMERA -

Mitt liv och Mina dagar genom kameran

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

"More than machinery, we need humanity."

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: