Hoppa till innehåll
oktober 5, 2019 / underbarahem

Chili con carne med fetaoströra!

När våra killar var små så gjorde vi chili con carne det gick under namnet cowboymat, de gillade verkligen det och man kunde ha det med sig när vi var på våra utflykter… mattermos är perfekt.

Nu är det höst och det är så gott med grytor, så varför inte en het chili con carne som värmer när det är nordanvind.

Det bästa är att man har mat till veckan, behöver inte fixa något speciellt när man kommer hem… bara att värma.

2 msk olivolja, 2 stora lök skalade och hackade, 6 vitlöksklyftor skalade och krossade, 500 g nötfärs, 3-4 dl rött vin, 1,5 dl buljong, 2 msk agavesirap, 1 röd parika, hackad, 2 burkar krossade tomater, 1 stor burk majs eller 2 mindre, 1 hel chili, skivad med eller utan frön, 2 burkar kidneybönor, 2 burkar vita bönor, 3 msk tomatpuré, lite olja att steka i, 1-2 kruka färsk koriander, hackas

Kryddor: 2 tsk kumminfrö, 2 tsk mald koriander, 1 tsk kajennpeppar, 2 cm färsk ingefära, skalad och finhackad, salt, svartpeppar.

  1. En stor kastrull eller en stor wokpanna.
  2. Stek lök sakta i olja tills den är mjuk och tillsätt den hackade vitlöken och stek vidare.
  3. Tillsätt den hackade chilin. Om du inte vill ha så stark, så rensa bort kärnorna.
  4. Tillsätt nötfärsen och fördela och bryt upp stora bitar med hjälp av en träsked.
  5. Håll i vinet och låt allt småkoka i några minuter till.
  6. Tillsätt agavesirapen och rör om.
  7. I med paprikan och de krossade tomaterna.
  8. Krydda och smaka av efterhand, så du får så pass kryddat som du själv vill ha det.
  9. Ha gärna i färre kryddor från början och tillsätt mer efter hand.
  10. Blanda allt ordentligt och tillsätt tomatpuré.
  11. Rör om och låt allt sjuda i minst ½ timme.
  12. Tillsätt sedan kidneybönor, vita bönor och majsen och låt alltsammans småkoka igen i sådär en 10 minuter till.
  13. Lägg till sist i den hackade färska koriandern.
  14. Garnera med lite hackad koriander på toppen.

Fetaoströra

100 g fetaost, 1 msk olivpasta, 1/2 dl matlagningsyoghurt (eller crème fraiche), 1 krm pepparmix

  1. Mosa fetaosten helt lätt med en gaffel.
  2. Tillsätt olivpasta eller hackade oliver.
  3. Blanda ner yoghurt eller crème fraiche.
  4. Smaka av med pepparmix.

Ett gott bröd till exempel painriche att doppa i chili con carne

Gissa om man blir mätt och det blev massor över, perfekt att ha till veckan…

Nu önskar jag Er en underbar kväll, ha det så mysigt!

Många kramar från Birgitta

2 kommentarer

Kommentera
  1. petrasparlor / Okt 10 2019 7:41 e m

    Vilken god höstmiddag.

    //Petra

    • underbarahem / Okt 11 2019 5:42 e m

      Det är riktigt gott och perfekt att värma…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

And then there was !

Life is not about waiting for the storm to pass… It’s about Learning To Dance In The Rain.

Inredning & Guldkanter

Inredning_skönhet/hälsa_Vardagslyx

Anneli's tankar om lite av varje

Livet med böcker, Fibromyalgi och lite av varje!

KAMILLAS KAMERA -

Mitt liv och Mina dagar genom kameran

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

"More than machinery, we need humanity."

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: