Rester av middagar är perfekt, här slängs ingenting!
Som vanligt så gör jag alldeles för mycket mat, men det gör ingenting då blir det över till någon annan dag. Lax gillar vi i den här familjen så det fick bli lax och en cheescake efter rester som fanns i kylskåpet. Kan till och med bli över att ta med till jobbet i morgon, känns perfekt och spar tid.
8 skivor rökt lax, 1 knippe dill,
Botten: 1 pkt, ca 20 digestivekex, 150 gr smör
Fyllning: 1 bit ca 15 cm purjolök, 10 gr bladspenat, 1 nypa salt, svartpeppar, 2 dl turkisk yoghurt, 1,5 dl färskost, 2 ägg, 1 nypa örtsalt.
- Lägg digestivekexen i en matberedare och mixa till smulor.
- Smält smöret och blanda med kexsmulorna till en deg.
- Tryck ut degen i formen med löstagbar botten.
- Grädda i ugnen på 160 grader i 5 minuter.
- Skiva och skölj purjolöken och spenaten.
- Hetta upp en panna med lite olivolja och fräs purjolöken och spenaten mjuk.
- Salta och peppra låt svalna.
- Lägg yoghurt, färskost och ägg i en bunke och blanda till en smet.
- Blanda ned den svalnade, frästa spenaten och purjolöken och häll smeten på digestivebotten.
- Grädda i ugnen på 175° i 40 min.
- Servera med ganska tjocka skivor rökt lax och klippt dill.
Men först blir det en stund vid dammen, kul att se på när fiskarna får mat. Det räcker att jag stampar lite i marken så kommer de och gissa om de är hungriga.Nu är maten klar och det är dax för oss att äta när mat vet att dammens gäster har fått sitt, vi kommer alltid i andra hand.
Ha nu en underbar kväll och njut i solen, det är härligt att värmen har kommit tillbaka.
Många kramar från Mig!
Den cheesecaken ser verkligen lockande ut, hade gärna tagit en bit eller två. Kommer säkert att bli uppskattad här hemma också, då alla gillar lax.
//Petra
Gillar cheesecake och pajer, enkel men god mat.
Birgitta
Men så god pajen lät! Gillar också att ta hand om resterna. Kram
Det är perfekt, bra att ta med till jobbet också…