Hoppa till innehåll
februari 17, 2018 / underbarahem

Fläskytterfilé provencale med råstekt potatis och en sallad!

Denna rätt var väldigt längesedan vi gjorde, kom ihåg att råstekt potatis stod på menyn väldigt ofta… i min och L:s ungdom, hihi. Den var lika god nu som då, kommer att göra den fler gånger.

Det blev en försenad födelsedags middag för L eftersom de små godingarna har varit lite krassliga, men nu är det full fart.

Ingredienser:

800-900 gram fläskytterfilé, 25 gram smör, 1 kg potatis, 1 rapsolja, till stekning, salt, svartpeppar

 Gör så här:

  1. Putsa fläskfilén ren från hinnor och senor.
  2. Bryn den runt om i smör på medelstark värme, i 2-3 minuter i en stekpanna.
  3. Salta och peppra väl.
  4. Sätt en stektermometer i mitten på fläskytterfilén och lägg den i en form.
  5. Ställ in i ugnen.
  6. Stek köttet till ungefär 65 grader.
  7. Skala och skiva potatisen tunt.
  8. Skölj potatisen väl.
  9. Lägg upp potatisen på en ren kökshandduk och torka den torr.
  10. Stek potatisen i omgångar I olja i en het panna tills den blir gyllene.
  11. Salta och peppra väl.
  12. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form (ca 12×20 cm).
  13. Lägg köttet på potatisen och låt stå i ugnen tills potatisen är färdig.
  14. Ta ut formen med fläskfilén ur ugnen och låt köttet vila ca fem minuter innan det skivas.
  15. Höj ugnsvärmen till max.
  16. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Skiva vitlökssmöret och fördela det över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen.
  17. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.

Servera genast tillsammans med en stor grönsallad.

Vitlökssmör

75 gram smör, rumsvarmt, 3 st vitlöksklyftor, 2 msk persilja, salt, peppar

Gör så här:

  1. Blanda 50 g av smöret med vitlök och persilja i en matberedare tills smöret är illgrönt.
  2. Bred ut smöret till en fyrkant på 10×15 cm på ett bakplåtspapper och lägg det 5 minuter i frysen.
  3. Skär resterande smör i två stavar och rulla ihop dem i bakplåtspapper till en 10 cm lång rulle.
  4. Ta ut det gröna smöret ur frysen.
  5. Lägg rullen på kortsidan av det gröna smöret och rulla ihop så att det gröna smöret helt täcker rullen.
  6. Förvara i frysen en stund.

Givetvis blev det en Prinstårta, för Millian sa att man kan inte ge farfar Prinsesstårta han är ju ingen tjej. Tänk så enkelt det är att göra en sådan tårta och god blir den också.

Tänk att det kan bli trender i mat, man kan gå tillbaka i olika årtal och se vad som var populärt då… kul tycker jag.

Just nu är det väldigt lugnt här, jag sitter vid datorn, Mille ritar och Milton bygger järnväg, fast här färglägger Milton en teckning som farbror M har ritat och L löser korsord… en helt vanligt lördagskväll.

Nu önskar jag Er en underbar kväll och en skön söndag, med allt den har att erbjuda.

En stor kram till Er från mig

Birgitta

Annonser

2 kommentarer

Kommentera
  1. kamillaskamera / Feb 18 2018 10:16 e m

    Jisses så gott. Vad hungrig jag blev. Sov gott.

    • underbarahem / Feb 19 2018 5:59 f m

      Det var gott, men som vanligt gjorde jag för mycket.
      Ha en bra vecka!
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Inredning & Guldkanter

Inredning_skönhet/hälsa_Vardagslyx

Anneli's tankar om lite av varje

Livet med böcker, Fibromyalgi och lite av varje!

KAMILLAS KAMERA -

Mitt liv och Mina dagar genom kameran

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.

Slagkraftigt Glen Snoddas!

Lifestyle of one Glen Snoddas.

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

"More than machinery, we need humanity."

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: