Skip to content
augusti 12, 2017 / underbarahem

Förrätt: Calamari och sötsur sås Varmrätt: Torskryggsgryta med smak av ajvar!

Jaha, nu är man ledig igen och det regnar… typiskt. Nu i veckan har det varit väldigt fint sol och ganska varmt, men som sagt var man kan inte göra något åt det. Det är bara att vänta på Brittsommar och den brukar ju vara ganska fin. Kör vidare med mitt fisktema och det går ganska bra, har faktiskt ätit fisk flera gånger i veckan… tummen upp.

Idag blir det Torskgryta med ajvar och räkor till förrätt blir det Friterad calamari och sötsur sås! OBS: Skivade upp citronen glömde lägga på den…

Friterade calamari

Bläckfisk, citronklyftor, mjöl, salt, solrosolja

  1. Rensa och skölj bläckfisken.
  2. Skär den i ringar.
  3. Doppa varje ring i mjöl.
  4. Fritera bläckfiskringarna i en djup stekpanna på hög temperatur i mycket solrosolja.
  5. Håva upp ringarna så snart de blivit fint gyllenfärgade, tar cirka 3-4 minuter.
  6. Lägg de friterade bläckfiskringarna på hushållspapper, så överskottsoljan rinner av och salta lite lätt.
  7. När alla ringar är klara, lägg på varsin tallrik, bläckfiskringar och en citronklyfta bredvid.
  8. Eventuellt kan man strö lite nyklippt persilja över också.

Sötsur sås

Receptet gäller för 2,5 dl

Gör så här:

1 röd chili, 1 vitlöksklyfta, 1 dl chilisås, 2 msk risvinäger, 1 msk strösocker, 1 msk majsstärkelse, 1½ dl vatten, 1 krm salt

  1. Kärna ur och hacka chilin.
  2. Skala och hacka vitlöksklyftan.
  3. Blanda alla ingredienser i en kastrull.
  4. Koka upp under omrörning.
  5. Låt koka på svag värme 6-7 min.
  6. Sila såsen och låt svalna.

Torsk med ajvar

Torskrygg 6 st bitar, 1 msk smör, 2 dl kokbar crème fraiche, 1 dl ajvar, 200 gram fryst bladspenat, 150 gram skalade djupfrysta räkor, 1 krm salt, 0,5 krm vitpeppar, pressad vitlöksklyftor.

Gör så här:

  1. Tina fisk och räkor samt bladspenat.
  2. Börja koka potatis eller annat önskat tillbehör du vill servera till torsken.
  3. Värm en panna med höga kanter eller stekgryta.
  4. Bryn torsken i smör hastigt på båda sidor.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. Vispa ihop crème fraiche och ajvar i en skål, och pressad vitlök. Häll såsen över torsken.
  7. Tillsätt spenat.
  8. Koka torsken i såsen under lock eller folie i ca 5 minuter.
  9. Strö över räkor, rör om och koka upp.
  10. Smaka av såsen med salt och peppar.
  11. Servera torsken med önskade tillbehör samt gärna en grönsallad till.

Som sagt var jag är ingen fena på fisk, men det är bara att jobba på det blir bra till slut och den här rätten var väldigt god. Funderade att slag men sen tog jag sådant som fanns hemma, förutom fisken som inte fanns hemma givetvis blev det torskrygg.

Nu är middagen avklarad och det är bara att sätta sig och njuta med ett glas vin och lite tilltugg, hoppas på att det blir bättre väder i morgon nu är det… regn, regn, regn.

Ha en skön kväll!

Många kramar från Birgitta

 

 

Annonser

2 kommentarer

Kommentera
  1. Eva / Aug 12 2017 7:56 e m

    Friterad bläckfisk är så gott och det gör jag ibland. Torskrygg är också så bra att använda, ska prova ditt recept.
    Börjar jobba till veckan och har ambitionen att blogga igen, har inte haft en enda semesterdag utan barnbarn så jag har inte hunnit. Dessutom bröt Willie armen i torsdags så det har varit lite kaos. Känns lite skönt att börja jobba faktiskt.
    Kram Eva

    • underbarahem / Aug 13 2017 2:20 f m

      Håller med dig det är skönt att det blir som vanligt igen. Idag skall vi åka till Hofsnäs på Matens dag, hoppas på bättre väder.
      Stackars Wille som har brutit armen, fy vilken otur. Det är alltid jobbigt när det händer de små godingarna något
      Vi har varit riktigt duktiga på att äta fisk, kul att leta och hitta på recept.
      Ha en bra söndag och en bra jobbarvecka!
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header och du får reda på viktig fakta. Dessutom finns det 33 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Hjärtligt välkommen hit. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket.

Slagkraftigt Glen Snoddas!

Lifestyle of one Glen Snoddas.

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: