Skip to content
maj 20, 2017 / underbarahem

Grillat med lite spets!

Helt otroligt det har varit 27° idag och vindstilla, förra veckan snöade det. Så nu fick grillen komma igång och det blev fläskytterfilé, grillad spetspaprika, guacamole och bruten potatis.

Millian och Milton är här så det blir lite mys i kväll för i morgon är det deras pappas födelsedag och då skall vi fira.

Ärtguacamole

2 avokador, 5 dl gröna ärter, tinade, 1 msk gräddfil, 2 msk olivolja, 1-2 klyftor vitlök, knappt 0,5 tsk salt, 5 stänk grön tabasco

  1. Dela varje avokado i två halvor.
  2. Ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet.
  3. Mixa eller mosa ärter, avokado, gräddfil och olivolja grovt.
  4. Riv ner vitlöken och rör om. Smaka av med salt och tabasco.

Spetspaprika

5-6 röda spetspaprikor, olivolja till stekning, 1 dl kalamataoliver, 1 bunt salladslök, ca 6 lökar, 2 msk japansk soja eller tamare, 1 msk äppelcidervinäger, 1 msk flytande honung

  1. Bryn paprikorna hela i olivolja i en stekpanna – det ska fräsa ordentligt.
  2. Häll i oliverna och löken. Bryn, bryn – mycket ljud ska det vara!
  3. Häll i sojan, vinägern och honungen och låt fräsa under lock i 5 minuter.
  4. Lyft på locket och det är klart!

Fläskfilé

1 fläskfilé, ca 600 g, 1 schalottenlök, 1 stor knippe basilika, 2 msk kapris, fint hackad, 1-2 msk dijonsenap, 8-10 skivor lufttorkad skinka, olivolja till stekning, salt och svartpeppar ur kvarn

  1. Tänd grillen och låt den få fin glöd.
  2. Putsa fläskfilén med en kniv.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Hacka basilikan.
  5. Lägg ut lök, basilika, kapris och senap på en tallrik.
  6. Salta och peppra. Rulla filén i blandningen.
  7. Lägg ut skivor av skinka lite omlott till ett stort ark.
  8. Lägg på fläskfilén och rulla ihop så att köttet täcks av skinkskivorna.
  9. Grilla filén på medelhög värme eller stek den i ugnen på 120 graders ugnsvärme tills den har en innertemperatur på 60–62 grader.
  10. Låt vila i cirka 5 minuter innan köttet skärs upp i skivor.

 

Bruten potatis

  1. 800gr potatis stora eller små, 2 msk smör, salt peppar eller någon annan krydda som ni gillar.
  2. Koka potatisarna med skal till de är klara.
  3. Känn med en sticka för att kolla.
  4. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och tryck med en tallrik så att de går sönder och blir platta.
  5. Ringla över smör och salta ordentligt.
  6. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna ca 5 minuter.
  7. De ska bli lite småknapriga på ytan.

Det smakade väldigt gott och spetspaprikan kommer jag att göra många gånger, potatisen är också väldigt god man kan tillsätta många olika kryddor.Och som vanligt tar alltid Millian en tur ut till växthuset, det finns alltid något att titta på och fråga om. Här har han hittat ett fikon som har ramlat från trädet, det skall han torka så blir det en prydnad.

Nu önskar jag Er en underbar kväll och hoppas på lika skönt väder i morgon som det har varit idag..

Många kramar från Birgitta

Annonser

4 kommentarer

Kommentera
  1. petrasparlor / Maj 20 2017 7:45 e m

    Äntligen lite värme igen.
    Och grillning är ju aldrig fel. Många goda saker du fick ihop.

    //Petra

    • underbarahem / Maj 20 2017 7:48 e m

      Spetspaprikan var väldigt god och den tillplattade potatisen är aldrig fel.
      Birgitta

  2. Eva / Maj 21 2017 5:57 e m

    Supergod mat, älskar sådan potatis! Och spetspaprikorna måste jag göra.
    Vädret har varit blandat i helgen, varmt och skönt och blåsigt och kallt. Jag tog mitt första dopp i lördags. Det var kallt.
    Kram Eva

    • underbarahem / Maj 21 2017 6:01 e m

      Det är alltid gott med grillat, speciellt när man kan sitta ute. Här har det varit mest varmt, fast lite blåsigt på kvällen.
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

KAMILLAS KAMERA -

mitt liv och mina dagar

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header och du får reda på viktig fakta. Dessutom finns det 33 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Hjärtligt välkommen hit. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket.

Slagkraftigt Glen Snoddas!

Lifestyle of one Glen Snoddas.

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: