Skip to content
april 11, 2017 / underbarahem

Lite tips till påskhelgens mat!

Nu kommer jag med lite enkla tips när det gäller Påskmaten, pajer är perfekt att bjuda på kan göras i ordning i förväg. Detsamma gäller förrätterna, de blir bara godare när de får stå lite.

Kolla in detta, kanske är det något som passar… eller så kan du söka bland mina recept.

Smaklig måltid!

Porchetta:

1 – 1 1/2 kg fläskkarré i bit, 4 – 6 vitlöksklyftor, 10 strimlade soltorkade tomater, 2 mozzarella, 2 tsk oregano 1 msk paprikapulver, 1 pkt bacon

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skär karrén längs med till ett 1 1/2 cm tjockt köttstycke. Krydda runt om med salt. Lägg den fetaste sidan nedåt.
  3. Lägg skivad mozzarella, strimlade soltorkade tomater, bacon och kryddor på köttsidan.
  4. Rulla och bind ihop med stekgarn.
  5. Ugnsstek tills innertemperaturen är ca70°-75° ca 5 timmar, låt sedan köttet vila i ca 15 minuter.

Påskpaj:

  1. Pajdeg: 5 dl vetemjöl, 200 gr smör, 1 1/4 dl kallt vatten Fyllning: 500 g färsk broccoli, 150 g rökt skinka, 2 msk Smör, 1 1⁄2 msk vetemjöl, 2 1⁄2 dl matlagningsgrädde, 1 msk konc kycklingfond, 2 äggulor, 1 1⁄2 dl Svecia riven, 1 uppvispat ägg till pensling Hackan samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kyl minst 30 min. Dela broccolin i buketter och bitar. Skär skinkan i små tärningar och fräs dem i smör i en panna. Strö över mjölet och tillsätt grädde och fond. Rör om och låt koka 3-5 min. Ta från värmen och rör ner äggulor och 1 dl av osten. Sätt ugnen på 225º. Kavla ut 2/3 av pajdegen och klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och nagga bottnen. Kavla ut resten av degen och skär eller sporra ut den i remsor. Strö resten av osten i botten på pajskalet. Fördela broccolin på osten och häll över såsen. Lägg remsorna i ett mönster på pajen och pensla med uppvispat ägg. Baka i mitten av ugnen ca 30 min.
  2. Gräddig kycklingpaj:
  3. Ingredienser: Pajdeg: 4 dl vetemjöl, 150 gr smör eller margarin, 2-3 msk vatten.

    Fyllning: 1 färdiggrillad kyckling, 1 stor purjolök, 2 röda paprikor, 1 burk skivade champinjoner, 2 msk smör eller margarin,2 msk vetemjöl, 21/2 dl matlagningsgrädde+svampspad, salt och peppar, paprikapulver.

    Gör så här: Blanda samman pajdeg, låt vila i 30 min i kylskåp. Skär kycklingen i bitar. Strimla purjolöken och paprika, häll av svampspadet, spara det.

    Fräs svamp, purjolök och paprika i smöret. Strö på vetemjöl och rör om, späd med grädde och svampspad. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Koka i ca 5 minuter.

    Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda skalet i ca 10 minuter i 200°.

    Blanda ner kycklingköttet i stuvningen, häll detta i pajskalet. Grädda i 200° i 20 minuter.

    Laxrulle:

    Gör så här:

    Lägg ut en bit plastfolie och täck en yta på ca 25 x 25 cm med laxskivor omlott.

    1.Blanda ihop färskost med senap och dill.

    2.Bred ostblandningen på laxskivorna och rulla ihop med hjälp av plastfolien.

    3.Spänn plasten hårt runt rullen och låt vila i kylen till servering.

    4.Vid servering, skiva upp laxrullen i 1,5 cm tjocka skivor.

    Eller så väljer du en annan fyllning som du tycker är god.

    Prins Charles bakelse:

    Ingredienser:

    12 skivor formfranska, 120 gr majonnäs, 1/2 dl grädde, 1/2-1 msk kaviar, 2 msk dill,  2 msk hackad röd lök, en dm hackad purjolök, ett gäng räkor.

    Gör så här:

    1. Gör runda skivor av franskan.

    2. Vispa grädden och rör ner resten, spara några räkor till garnering.

    3. Bred smeten mellan två franskor, ovanpå och runt om.

    4. Låt stå ett dygn. Smula ostbågar och rulla dom i det.

    5. Garnera med räkor, svart kaviar och sallad.

 

Räkcocktail Nu skall jag fundera på vad jag skall bjuda på, när vi skall njuta av påskaftonens middag. Det kan nog bli en paj och en liten god förrätt…

Ha en underbar kväll!

Många kramar från Birgitta

Annonser

8 kommentarer

Kommentera
  1. Eva / Apr 11 2017 6:13 e m

    Himmel så mycket gott! Laxrullarna ska jag göra till vår påsklunch, det blir perfekt till buffébordet!
    Önskar dig en glad påsk om vi inte hörs innan!
    Kram Eva

    • underbarahem / Apr 11 2017 6:18 e m

      Här blir det bruchetta, det är bestämt och en räkcheescake som jag aldrig gjort tidigare… resten får vi se.
      En Glad Påsk till dig också!
      Kram Birgitta

  2. petrasparlor / Apr 11 2017 6:22 e m

    Åh, ja tack Birgitta. Tar både en bit Porchetta, en Prins Charles bakelse och en laxrullebit om du bjuder 🙂
    Så många goda recept och tips på en gång, toppen.

    //Petra

    • underbarahem / Apr 11 2017 6:28 e m

      Jajamensan, bara att ta för sig… hihi. Skall testa en ny rätt, räkcheescake plus lite annat.
      Birgitta

  3. bia / Apr 11 2017 8:38 e m

    Oj oj oj du gör alltid så mycket gott !!….och det bästa med dina rätter är att för det mesta är de relativt enkla att göra, det är ett måste för mej, hihi…får gå in och titta på dina inlägg när jag ska bjuda på något gott framöver ;))…men nu i helgen ska vi bort på påsklördag och jag ska ut med tjejgänget på torsdag…de andra dagarna ska vi bara mysa här hemma ;))
    Kram bia

    • underbarahem / Apr 12 2017 2:30 f m

      Vi skall bort på fredagen och då blir det middag, men de andra dagarna är vi hemma. Så det blir nog en del matlagning i helgen.
      Lite nya recept kommer det att bli, funderar på en räkcheescake… känns spännande.
      Ha en underbar helg!
      Kram Birgitta

  4. anette / Apr 12 2017 7:25 e m

    Tack för tips. Så mycket gott. Kram Anette

    • underbarahem / Apr 12 2017 7:35 e m

      Varsågod, håll tillgodo det är kul att dela med sig.
      Ha en härlig Påskhelg!
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: