Skip to content
januari 21, 2017 / underbarahem

Fläskytterfilé i ugn med smak av citronpeppar!

Ännu en solig dag, det känns nästan som våren fast man vet att det kan komma mera snö. Idag har vi varit på kalas för Milton han fyllde  3 år, det är stora killen. Bakade en prinstårta med massa gott i, fast det är väldigt svårt att lägga på marsipanlocket… det ser så enkelt ut, när de gör det på bilden. Glömde ta en bild, den tog snabbt slut.

Det här var den 16 februari 2014 och nu är han stora killen, tänka så fort det går.Millian-och-MiltonSom ni vet så gillar jag att laga mat i ugn, det är snabbt och bekvämt och eftersom vi var på kalas så var det inte så mycket tid över i eftermiddag att stå och fixa. Så det fick bli en fläskytterfilé från frysen och lite annat som fanns hemma.

flaskytterfile-i-ugn

600-700 g fläskfilé, 1 st purjolök, 300-400 g färska champinjoner, 3 dl grädde eller matlagningsgrädde , citronpeppar, efter smak, 2 msk vetemjöl, 50 g smör, 1 msk kinesisk soja, 1-2 msk koncentrerad kalvfond, Knappt en dl fylligt rött vin, 250 g röda körsbärstomater, grovt riven parmesanost, salt och grovmalen svartpeppar, smör till stekningen

 

  1. Börja med att sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa köttet så och skär det i medaljonger och lägg dem på en tallrik.
  3. Tag fram en stor ugnsform och smöra dem/den.
  4. Gör ett snitt i purjolöken och skölj den.
  5. Skiva den i tuna skivor och stek i smör.
  6. Salta och peppra efter smak.
  7. Lägg purjolöken i formen som ett tunt lager.
  8. Skär därefter champinjonerna i tjockare skivor och ställ åt sidan.
  9. Krydda köttet med salt och citronpeppar. Stek dem i omgångar i smör och lägg dem tätt inpå varandra över purjolöken.
  10. Stek därefter champinjonerna i samma panna som köttet stekts i (viktigt att inte skölja ur pannan då mycket smak sitter kvar från kött och purjolök).
  11. Salta och peppra. När de mjuknat och fått färg lägger vi dem i en skål åt sidan.
  12. Smält 50 g smör i samma panna som stekningen.
  13. Sänk värmen och slå på 2 msk vetemjöl.
  14. Vispa till en tjock massa.
  15. Slå därefter på grädde, vin, soja, kalvfond, salt och peppar.
  16. Rör om och häll på alla champinjoner. Låt småputtra några minuter.
  17. Slå över champinjonsåsen över kött-och purjolöken.
  18. Skiva tomater och lägg över såsen och avsluta med rikligt mycket parmesan.
  19. Grädda i ugnen tills gratängen fått en fin och gyllenbrun färg.

flaskytterfile-i-ugn-2Det påminner om andra rätter som jag har gjort i ugnen men smaken varierar.Den här var det ganska mycket citronpeppar i och jag gillar verkligen citronpeppar, sätter smak på rätterna. Invigde även mina nya bestick, lite stora tyckte jag men helt okej.

Nu skall jag gå upp och kolla på Madagaskar tillsammans med de små godingarna M&M, givetvis så är L också med och kollar.

Ha en skön kväll!

Många kramar från Birgitta

Advertisements

8 kommentarer

Kommentera
  1. Eva / Jan 21 2017 7:03 e m

    Gottigt! Och GRATTIS till den lilla treåringen!
    Lyckliga, rödkindade barn i förra inlägget.
    Kram Eva

    • underbarahem / Jan 21 2017 8:23 e m

      Tackar, nu sover han, somnade utan ett pip. Millian och jag har sjungit lite vaggsånger innan han somnade, han hittade på egna… en sammansättning av flera sånger blev det.
      Kommer att göra flera tårtor som jag gjorde i dag, var väldigt uppskattade. Det är kul att göra med dekorationer.
      Det förra inlägget blev väldigt lerigt men härligt…
      Kram Birgitta

  2. A House With A View / Jan 21 2017 8:45 e m

    Vilka sötisar!!! 🙂 Och vilket gott recept, ser riktigt gott ut! Sparar så klart 🙂 Jättefina bestick också!

    Kramar aka

    • underbarahem / Jan 22 2017 5:40 f m

      Tänk så fort det går, den lille plutten är redan tre år. Det var mycket smak på gratängen tack vare citronpeppar. Bestiken är Bloomingville kul att duka med, fast egentligen hade jag inte behövt nya… hihi.
      Ha en bra dag!
      Kram Birgitta

  3. bia / Jan 21 2017 9:05 e m

    Vilka små godingar ;))
    Och maten ser väldigt god ut också ;))
    Önskar dej en fortsatt fin helg !!
    Kramis bia

    • underbarahem / Jan 22 2017 5:46 f m

      Just nu så sover de hos oss, så det blir nog promenad till lekplatsen när de har vaknat.
      Ha en bra dag!
      Kram Birgitta

  4. petrasparlor / Jan 21 2017 9:30 e m

    Aldrig fel med mat som ”sköter sig själv”

    //Petra

    • underbarahem / Jan 22 2017 5:55 f m

      Nej, de är perfekt blir mycket smak också när de ligger i en form. Fortsätter att rensa ut i frysen, det finns en hel del.
      Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: