Skip to content
januari 14, 2017 / underbarahem

Kyckling puttanesca!

Vi fortsätter vår upptäcktsfärd i frysen, idag blev det kyckling igen fast inte vilken kyckling som helst utan puttanesca kyckling.

Vad är Puttanesca:

Det var faktiskt arkitekten Sandro Petti som uppfann den berömda puttanescasåsen en sen sommarkväll i början av 1950-talet i köket på sin restaurang Rancio Fellone. Han berättar själv: ”Den där kvällen för så många år sedan hade jag en grupp vänner sittande vid ett bord i restaurangen. Det var väldigt sent och det fanns ingenting kvar i kökets kylskåp, Vännerna var emellertid väldigt hungriga och tjatade på mig att försöka sno ihop nånting. De sa: ‘Kom igen Sandy! Det är sent och vi är hungriga, så vart ska vi gå? Fixa fram en hora.'” Den ”hora” som kökstrollkarlen Sandro Petti bar fram till bordet en stund senare var ett ångande fat med spaghetti alla puttanesca (fast den hade då inte blivit döpt än). Rätten från den berömda natten blev sedan ett måste på restaurangmenyerna på Ischia, och spred sig sedan därifrån till fastlandet och sedan över hela världen.

Smaklig måltid:puttanesca-kyckling

Ingredienser:

  1. 1 msk olivolja
  2. 20 st sardeller, (avrunna); använd färre om du vill ha mildare smak
  3. 4 st vitlöksklyfta(or), skalade och grovt hackade
  4. 600 gram körsbärstomater
  5. 3 msk oliver (urkärnade)
  6. 2 msk kapris, (skölj dem före användning om de ligger i saltlag)
  7. 12 st kycklinglår filéer
  8. 1 knippa basilika, färsk (ca 30 g)
  9. salt
  10. peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

  1. Värm olivolja i en tjockbottnad gryta (helst inte alltför djup).
  2. Lägg i sardeller och vitlök och fräs försiktigt i 2–3 minuter tills sardellerna har smält men vitlöken ännu inte fått färg.
  3. Tillsätt körsbärstomater, oliver och kapris och sänk värmen. Låt det hela småputtra i 5 minuter.
  4. Vänd ner kycklinglårfiléerna och blanda väl.
  5. Lägg på ett lock och låt grytan stå i mitten av ugnen i 15 minuter.
  6. Ta ut den ur ugnen och rör om ordentligt så att kycklingen täcks väl av såsen.
  7. Ställ sedan tillbaka i ugnen utan lock i ytterligare 20 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna i ett par minuter.
  9. Rör sedan ner basilikabladen.

Till detta serverade jag sallad och rostad delikatesspotatis

Smaka av och servera.putanescca-kyckling2Var lite misstänksam i början eftersom man inte stekte kycklingen, men ändrade mig när jag smakade på den… supergod.

Nu börjar det se lite bättre ut i frysen, så snart är det dax att fylla på den igen. Men i morgon blir det en god gryta hos sonen, skall samtidigt lämna tillbaka de små godingarna som vi har lånat över natten… fått lite barnbarns energi.

Ha en skön lördagskväll!

Många kramar från Birgitta

Annonser

6 kommentarer

Kommentera
  1. A House With A View / Jan 14 2017 10:32 e m

    Åh vilket spännande recept! Måste absolut testas 🙂

    Kramar aka

    • underbarahem / Jan 15 2017 5:18 f m

      Det var väldigt gott, lät det stå på spisen och puttra lite längre… det gör ingenting.
      Kram Birgitta

  2. Eva / Jan 15 2017 7:32 e m

    Låter som en riktigt läcker gryta! Nu ska jag läsa tillbaka hos dig, har missat en del.
    Kram Eva

    • underbarahem / Jan 15 2017 7:44 e m

      Grytor är perfekt, det blir många så här på hösten och vintern. Nu får det bli ett besök hos dig också…
      Ha en bra vecka!
      Kram Birgitta

  3. bia / Jan 16 2017 11:10 f m

    Nu är jag ju ingen vän av sardeller och kapris, så det blev kanske inte min grej det där receptet ;)…men den är säkert god för er som gillar sardeller ;)….roligt att låna barnbarnen kan jag tänka, och få lämna tillbaka dom sen, hihi…
    Ha en toppenvecka !
    Kram bia

    • underbarahem / Jan 16 2017 6:42 e m

      Jag gillar verkligen sardeller och kapris, kan äta kapris direkt ur burken. Det är supermysigt att ha barnbarnen hos sig, igår blev det lek i snön. Hoppas att det kommer lite mera snö och ligger kvar ett tag så det blir mera lek i snön.
      Du får också ha en toppenvecka!
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header och du får reda på viktig fakta. Dessutom finns det 33 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Hjärtligt välkommen hit. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket.

Slagkraftigt Glen Snoddas!

Lifestyle of one Glen Snoddas.

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: