Skip to content
januari 1, 2017 / underbarahem

Nyårs Meny 2016

Nu är 2016 slut och vi går in i 2017 det börjar med en solig dag och lite kallare, känns väldigt bra tycker jag. Helt plötsligt så åkte tomtarna tillbaka i lådan och granen blev nerpackad, dammsugaren kom fram och alla dammråttor försvann… i dammsugaren förstås. Nu hälsar vi 2017 välkommen och hoppas på ännu ett underbart år, med händelserika månader.nyarsafton2016

Detta var vår Nyårsaftons meny 2016!

Förrätt: Räkrullarnyarsafton2016-2

Ingredienser:

250 g skalade räkor, 2 ägg, 1 dl crème fraiche, 1 msk riven färsk pepparrot, 2 krm salt, 1 knippe färsk gräslök, 1 krm svartpeppar, 2 mjuka tunnbröd ca 20×25 cm

Gör så här:

  1. Spara 16 räkor till garnering och hacka resten.
  2. Skala och mosa äggen.
  3. Blanda ägg, räkor, crème fraiche, pepparrot, gräslök, salt och peppar.
  4. Bred ut röran på tunnbrödet och rulla ihop från långsidan.
  5. Låt dem ligga i plast i kylen någon timme.
  6. Skär varje rulle i 8 bitar.
  7. Garnera med räkor och gräslök.

Varmrätt: Inbakad fläskytterfilé med parmaskinkanyarsafton-2016-3

Ingredienser:

1 Prosciutto di Parma (á 70g), 600 g fläskfilé putsad, 2 msk soltorkade tomater, 100 g Fetaost smulad, 1 kruka basilika plockade blad, ca 250 g smördeg, 1 ägg uppvispat, olivolja Classico, salt, svartpeppar nymalen

Sätt ugnen på 225°.

1.Bryn fläskfilén runtom i olja ca 5 minuter.

2.Salta och peppra.

3.Täck en köksbänk med plastfolie (ca 40 x 40 cm).

4.Lägg ut skinkan omlott på plasten och täck med soltorkad tomatkräm, smulad fetaost och basilikablad.

5.Lägg köttet ovanpå och rulla in köttet i skinkskivorna med hjälp av plastfolien.

6.Se till att skinkan ligger tajt mot köttet.

7.Rulla ut smördegen på köksbänken, lossa försiktigt plastfolien från köttet.

8.Linda in den skinkinrullade fläskfilén i smördegen.

9.Pensla kanterna med uppvispat ägg så att degen fäster ihop.

10.Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

11.Skär snitt i smördegen och pensla med ägg.

12.Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.

13.Kontrollera att köttet är genomstekt, gärna med en stektermometer.

14.Låt köttet vila ca 10 minuter innan servering.

Rostad potatis med solrosfrönyarsafton-2016-4

1½ kg delikatesspotatis, 4 msk Smör, ½ msk flingsalt, 2 krm svartpeppar, 1 dl solroskärnor

Sätt ugnen på 225°.

  1. Tvätta och skiva potatisen tunt.
  2. Lägg potatis i en ugnssäker form.
  3. Tillsätt smör, salt och peppar.
  4. Tillaga i mitten av ugnen ca 10 min.
  5. Strö över solroskärnorna och tillaga ytterligare ca 10 min.

Efterrätt: Citrussallad med amarettosallad och Italienska mandelkakornyarsafton-2016-6

Ingredienser:

1 äggvita, 1 1/2 dl strösocker, 1 msk likör av mandel- och amaröttotyp, 3 dl mandelmjöl, florsocker att pudra över

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Vispa ihop äggvita och socker. Blanda ner likör och mandelmjöl. Rör till en smet.
  3. Fukta händerna med kallt vatten och forma smeten till 14 bollar (för 1 sats).
  4. Lägg bollarna på en bakpappersklädd plåt.
  5. Grädda i mitten av ugnen 6–8 minuter, kakorna ska vara lite sega i mitten när de är färdiga. Låt svalna.
  6. Pudra över lite florsocker före servering.

2 apelsiner, 2 blodgrape, 1/2 vaniljstång, 2 dl vatten, 1 dl strösocker, 1 stjärnanis, 1 kanelstång

  1. Skala apelsin och blodgrape med kniv, se till att få bort allt det vita, och skär fruktköttet i skivor. Lägg dem i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  3. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull tillsammans med vatten, socker och kryddor. Låt koka upp.
  4. Häll den varma lagen över citrusskivorna. Låt svalna. Ställ gärna i kylen över natten.

Mandelgrädde:

Ingredienser:

1 dl vispgrädde, 1 msk florsocker, 1/2 dl matyoghurt (10 %), 1 msk likör av mandel- och amarettotyp, 1/2 krm vaniljpulver

Gör så här:

  1. Vispa grädde och florsocker fast.
  2. Rör ner yoghurt, likör och vaniljpulver.

Önskar Er ett underbart Gott Nytt 2017 hoppas att ni bloggar vidare så syns och hörs vi på nätet, med många tips och ideér.

Många kramar från Birgitta

 

Advertisements

9 kommentarer

Kommentera
  1. Felix / Jan 1 2017 5:52 e m

    Gott Nytt År! Oj, nu var du tidig att städa undan julen. Den är ju inte julen slut förrän tjugondag Knut… Här kom det inte ens fram några tomtar den här julen eftersom jag har varit sjuk i influensa sedan 4:e advent, när de skulle fram… Men juldukar räcker långt för julstämningen.

    Nyårshälsningar
    Elisabet

    • underbarahem / Jan 1 2017 6:52 e m

      Solen tittade fram och jag fick lite vårkänslor och så syntes dammet… hihi. Nu har tomtarna krupin in i sin låda och jag hoppas att det här året inte går lika fort som 2016.
      Hoppas att du har kryat på dig, det har varit lite envisa förkylningar… har haft hosta som inte vill ge sig. Nu är det bara att ta nya tag, ser ut att bli kallare väder och sol.Får se om mitt nya isolerväxthus fungerar, det har inte varit så kallt än. Det krånglar lite på bloggen, så mitt svar till dig Elisabet hamnade på fel ställe.
      Ha det bra!
      Birgitta

  2. Eva / Jan 1 2017 6:36 e m

    Så läcker nyårsmat! Jag gjorde din fläskfilé med täcke av ädelost, lök, bacon o aprikoser, blev riktigt lyckat.
    Julsakerna är borta och imorgon när de små kommer åker granen ut. Stakarna i fönstren får stå till fredag.
    God fortsättning på dig och vi fortsätter blogga detta året också!
    Kram Eva

    • underbarahem / Jan 1 2017 6:49 e m

      Det är inte bara jag som slänger ut julen, hör jag. Här är allt borta, men belysningen ute får vara ett tag till… det lyser upp i mörkret.
      Var och hälsade på de små godingarna idag, träffade dem igår men längtade efter dem. Det blev en liten tur till Milles hemliga gömställen och så lekte vi kurragömma… de är för härliga de små.
      Japp, det blir många inlägg i år också.
      God fortsättning!
      Kram Birgitta

  3. underbarahem / Jan 1 2017 6:39 e m

    Solen tittade fram och jag fick lite vårkänslor och så syntes dammet… hihi. Nu har tomtarna krupin in i sin låda och jag hoppas att det här året inte går lika fort som 2016.
    Hoppas att du har kryat på dig, det har varit lite envisa förkylningar… har haft hosta som inte vill ge sig. Nu är det bara att ta nya tag, ser ut att bli kallare väder och sol.Får se om mitt nya isolerväxthus fungerar, det har inte varit så kallt än.
    Ha det bra!
    Birgitta

  4. bia / Jan 1 2017 8:51 e m

    Så mycket gott du bjöd på 😉
    Vår mat var otroligt god på Kasinot…men dom är ju omtalade för att ha god mat också, och de levde upp till förväntan ;)….men så är restaurangen med i The white guide också !
    Ha en god fortsättning på nya året !
    Kram bia

  5. underbarahem / Jan 2 2017 3:20 f m

    Jag gillar att laga mat, men det måste vara underbart att sätta sig ner vid ett dukat bord och äta en väl tillagad meny. Särskilt om restaurangen har rykte om sig att laga god mat.
    Du får också ha en god fortsättning på det nya året.
    Kram Birgitta

  6. LIVSGLITTER / Jan 3 2017 12:25 e m

    Svar: Tack så mycket Birgitta och god fortsättning till dig med, lyckönskningar kan behövas i kaoset, tack för det. Kram L

    • underbarahem / Jan 3 2017 5:55 e m

      Allt löser sig och det kommer att bli bra när det är färdigt…
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: