Skip to content
november 30, 2016 / underbarahem

Här kommer några enkla bakrecept när julen är som stressigast och ni har idé torka!

Jag vet inte vad ni tycker, men jag gillar saffran i alla dess former. Prova dessa Saffransbiscotti de är jättegoda. Skorpor är toppen att ta till när man skall fika, inte så sött men smakrikt.Biscotti

100 g smör eller margarin, 1/2 g saffran , 1 1/2 dl strösocker , 2 ägg , 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g), 1 tsk bakpulver , 1 1/2 dl pistagenötskärnor eller andra nötter

Sätt ugnen på 175˚C.

  1. Smält matfettet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret. Blanda saffranet med matfettet. Häll det i en bunke och låt svalna. Rör ner äggen och sockret.
  2. Blanda mjöl och bakpulver. Hacka nötterna grovt. Rör ner nötterna och mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
  3. Dela degen i 4 delar. Rulla varje del till en längd ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna lite.
  5. Sänk temperaturen till 100 grader.
  6. Skär varje längd i ca 10 sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
  7. Torka biscottin mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills de känns torra. Låt ugnsluckan stå på glänt. Vänd ev. på dem efter halva tiden.

ButterkakaButterkaka

25 gr jäst, 1 1/4 dl mjölk 37 grader, 50 gr smör, 5 dl vetemjöl, 1 msk socker, 1 ägg, mjöl till utbakning. Fyllning: 100 gr mandelmassa, 3 msk smör, 2 tsk nymald kardemumma eller kanel.

Rör ut gästen i den ljumma mjölken. Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt socker, ägg och degspad och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 20 minuter.

Fyllningen: Riv mandelmassan och rör ut med smör och kardemumma eller kanel. Arbeta upp degen och kavla ut den till en rektangulär kaka ca 25×30. Bred på fyllningen och rulla ihop som en rulltårta. Skär i ca 3 cm breda bitar och lägg dem i en smord form med löstagbara kanter, diameter ca24 cm. Låt kakan jäsa övertäckt ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

Glasera före servering med florsocker utrört i lite vatten.

Bullar

Detta var lite tips på bakat och som jag skall göra till helgen, tror att jag slänger ihop lite wienerformar också.

Wienerformar

7 dl vetemjöl, 150 gr margarin, 50 gr jäst,1 dl grädde, 2 ägg, 2-3 msk socker. Fyllning: 100 gr margarin, 10 gr florsocker.

1. Sätt ugnen på 250°. 2. Arbeta in smöret i mjölet. 3. Rör ut jästen i grädden. 4. Arbeta degen smidig. 5. Mjöla och kavla ut till en avlång kaka.6. Rör florsocker och margarin och bred på kakan. 7. Rulla ihop skär i ca 25 bitar. 8. Lägg dem i pappersformar jäses i rumstemperatur ca 40 min. 9. Pensla med ägget och strö över pärlsocker. 10. Grädda i ca 7-8 min.

Ha en skön kväll!

Många kramar från Birgitta!

6 kommentarer

Kommentera
  1. Eva / Nov 30 2016 7:36 e m

    Perfekt med bakrecept! Tror jag ska göra wienerformarna snart. Jäser du dem bara en gång?
    Kram Eva

    • underbarahem / Nov 30 2016 7:40 e m

      Japp, gör bullarna helt klara utom att grädda dem, de kan jäsa ganska länge… man hinner ta en fika😉
      Kram Birgitta

  2. petrasparlor / Dec 1 2016 6:22 e m

    Tack för tipsen, alltid bra att bli påmind om gamla recept.

    //Petra

    • underbarahem / Dec 1 2016 6:49 e m

      Ja, ibland är det säkra kort…
      Birgitta

  3. bia / Dec 1 2016 7:01 e m

    Älskar allt som smakar saffran, hihi…snart har jag ätit mej less på saffransbullar😉
    Hoppas allt är bra och att du inte stressar på för mycket…nu har jag pyntat klart😉
    Så nu kommer jag bara njuta av dagarna fram till jul…det är bara snön som fattas !
    Kram

    • underbarahem / Dec 1 2016 7:07 e m

      Oj, har du redan pyntat klart, gör klart allt lite närmre jul. Visst är saffran supergott, till bakat och i matlagning.
      Ha det bra!
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: