Skip to content
november 17, 2016 / underbarahem

Äpplen perfekt till mycket!

Nu är det snart dax att tänka på julbaket, det blir inte så mycket som jag gjorde förr… det blir lite mera tid med mina barnbarn i stället. Men lite planering så hinner man nog med julbaket också, det hör liksom till.

Men just nu har jag mycket äpplen över, då får det bli en franska äppelkaka… supergod. Den här bilden är inte tagen idag, det blev ingen likör till kaffet idag… hihi.appelkaka

150 gr smör, 1,5 dl socker, 1 ägg, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver. Fyllning: 3 fasta äpplen, 2 dl creme fraiche, 1 msk socker, 2 st ägg.

Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Klicka smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar botten, ca 24 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 min.

Vispa under tiden ihop crème fraiche, socker och ägg. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Ta ut kakan och häll på fyllningen. Stick ner äppelklyftorna. Grädda ytterligare 30-35 min. Låt kakan kallna. Sikta ev över lite florsocker.

Eller varför inte njuta av en…

Apfelstrudel: 

Tysk äppelkaka eller apfelstrudel. En tysk äppelkaka med äpplen, nötter, kanel och russin smaksatt med lite rom bakad i smördeg. Jag har nästan alltid smördeg i frysen, bra att ta till när man snabbt behöver fixa något gott till kaffet.Apfelstrudel-i-bitar

Ingredienser:

3 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt, 4 msk vatten, 37º, 1 msk solrosolja,1 ägg
Fyllning:
2 syrliga äpplen, 1/2 dl russin, 1/2 dl strösocker, 1/2 citron rivet skal, 1 tsk kanel, 1/2 dl ströbröd, mandelflarn
Gör så här
  1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ihop ljummet vatten, olja, ägg och rör ner i mjölet lite åt gången. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen stå övertäckt på varm plats i ca1 timme.
  2. Nu var jag så lat så att jag tog färdig smördeg… hihi
  3. Skala, kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Blanda äpplen, russin, socker, citronskal och kanel i en skål.
  4. Kavla ut degen på pakplåtspapper, så tunt som möjligt. Dra ut degen åt alla håll tills den är riktigt tunn. Kavla degen rektangulär. Pensla degen med en del av det smälta smöret och strö över ströbrödet. Fördela äppelblandningen ovanpå. Lämna 10 cm utan fyllning på långsidorna, som blir början och slut på strudeln.
  5. Vik sidobitarna över fyllningen och lägg den med bakplåtspapperet på en plåt.
  6. Grädda i 35–40 minuter och pensla då och då under gräddningen med äggvispet.
  7. Vid servering sikta över florsocker och garnera med citronmeliss.
  8. Servera apfelstrudeln ljummen med vaniljglass blandad med vispad grädde

Snabba bakverk är min melodi, varför krångla till det när man kan göra det enkelt för sig. Just nu är det perfekt att baka när man kommer hem från jobbet, det är så mörkt att man inte ser handen framför sig… så någon kvällspromenad blir det inte.

Ha nu en skön kväll!

Många kramar från Birgitta

 

 

 

 

2 kommentarer

Kommentera
  1. petrasparlor / Nov 17 2016 9:19 e m

    Apfelstrudel, vad spännande.
    Måste jag ju prova. Tack för receptet.

    //Petra

    • underbarahem / Nov 18 2016 3:32 f m

      Fick det av en jobbarkompis som är från Tjeckien.
      Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: