Skip to content
oktober 27, 2016 / underbarahem

En liten planering för en ledig fredag!

Ledig dag i morgon och frysen är tom på kaffebröd, en liten kaka är alltid gott att ta till kaffet i höstrusket. Det var länge sedan jag bakade en mazarinkaka, så i morgon får det bli en och givetvis äppelkaka i dessa frukttider. Som vanligt är mina recept enkla att göra, så testa denna… jättegod.Mazarinkaka

Ingredienser 15 bitar:

2 ägg, 3 dl socker, 1/2 dl sötmandel, 7 bittermandlar, 200 gram smör, 1 msk vanillinsocker, 1 1/2 dl gräddmjölk, 3 3/4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver.

Gör så här:

Vispa ägg och socker. Tillsätt den malda mandeln, det smälta smöret, vanillinsockret och mjölken. Rör till sist ner vetemjölet och bakpulvret. Häll smeten i en smord form, gärna med löstagbar kant. Grädda kakan i 200° ca 1 tim. Sänk värmen något mot slutet, sikta över florsocker vid servering.

Så får det även bli en snabb äppelkaka, den gjorde alltid min mamma samtidigt som maten blev färdig på spisen.Snabb-äppelkaka-i-form

ca 4 äpplen
1–2 msk strösocker
1–2 tsk kanel (kan bytas mot kardemumma)

Smet:
125 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3 ägg

Garnering:
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.

2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Ringla smeten över äpplena.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås eller vispad grädde.

Nu har jag planerat lite för morgondagen, bra att veta vad man skall göra när man vaknar så man inte blir sysslolös… hihi.

Ha nu en skön torsdagskväll!

Många kramar Birgitta

4 kommentarer

Kommentera
  1. petrasparlor / Okt 27 2016 6:44 e m

    Åh, nu blev jag fikasugen.
    En kopp te och en bit av kakan skulle sitta fint.

    Trevlig helg på dig.
    //Petra

    • underbarahem / Okt 27 2016 6:55 e m

      Det är alltid gott med en bit kaka.
      Du får också ha en härlig helg!
      Birgitta

  2. Eva / Okt 28 2016 5:00 e m

    Mazarinkaka låter gott! Att ”slänga ihop något under tiden” var husmödrarna mästare på förr och det är du än idag.
    Kram Eva

    • underbarahem / Okt 28 2016 5:05 e m

      Mazarinkakan är väldigt god och som vanligt enkel att göra.
      Ha en härlig helg!
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: