Skip to content
augusti 29, 2016 / underbarahem

Nu är det dax att skörda!

Nu är det dax att skörda höstens alla frukter, bär och skogens svamp, det är bråda tider. Som ni vet så blir det mest svamp och vindruvor för min del. Sonen har ett plommonträd så där växer det plommonsylt i färdiga burkar… eller, hihi. Så bra har jag det här kommer sylten färdig bara att äta och god är den.

Här hemma är det vindruvorna som skördas, Millian och Milton gillar verkligen att äta vindruvorna. Har funderat på vad man kan göra av dessa goda frukter, vin förstås men det är nog för lite för det.Vindruvor-aug-2016Vindruvor-2016-augNär jag planterade dessa vindruvor så hade jag inte en aning om vad jag skulle plantera, så det fick bli staketdruvor som är härdiga. Men dessa gäller det verkligen att hålla efter, annars tar de över växthuset helt. Men mycket vindruvor blir det, det är gott att plocka in en skål på kvällen och äta framför tv:n.

Gallrade-vindruvor

Vinrankan ska helst planteras i marken så att rötterna kan söka vatten och näring på djupet. Sätt den gärna i nordvästra- eller nordöstra hörnet på växthuset och led rankorna mot söder. Behåll endast en eller två huvudrankor det första året och klipp bort resten. Året därpå kan du låta sidoskott växa fram med en klase på varje. Nästa år kan plantan bära ytterligare vindruvsklasar. Strax före jul beskärs vinrankan tillbaka hårt, så att endast huvudrankan återstår.

Plantan tappar löven och är i vila under vintern, men saven skjuter tidigt på året och därför bör man inte beskära under våren. Att klippa tillbaka vinet under sommaren går däremot utmärkt. Gödsla vindruvsplantan måttligt, en liten giva på våren brukar räcka.

Den bästa växthusdruvan enligt mig:

Himrod  är enligt min å mångas den bästa vindruvan för växthus grön tillfärgen väldigt söt å god glesa klasar behöver inte glesas ut,enda nackdelen om det är någon är att den växer väldigt kraftigt så den får beskäras kraftigt men det är ju bara ett nöje när det växer bra.

Zilga: Mycket härdig sort som ger rikligt med små, blåa, välsmakande druvor. Trivs bäst på solig, skyddad plats. Planteras i kalkfattig jord, gärna uppblandad med kogödsel. Gödslas med kvävefattig, kalkfattig gödning. Gallra bort en del klasar för att få större druvor. Välj ut några klasar och låt dem utvecklas. Lämna ett par blad efter klasen och skär sedan av rankan. Beskär även rankan sent på hösten. Låt rankorna växa ca 50-100 cm per år. Beskär inte vinrankor under vårvinter-vår, då blöder de. Sorten är självfertil.

Dessa två vindruvssorter är det jag har och är väldigt nöjd med dem, får otroligt mycket vindruvor varje år.

Vi pratade om vindruvor på jobbet idag så jag gick ut i växthuset när jag kom hem från jobbet och plockade ner en klase, tänk så bra man har det och så härligt det är med växthus.

Nu är det dax att äta lite kvällsmat, det blir rester efter helgens middagar. Nu önskar jag Er alla en härlig kväll och Jessica jag tar med lite vindruvor till jobbet i morgon så får du testa.

Många kramar från Birgitta

Annonser

6 kommentarer

Kommentera
 1. Eva / Aug 29 2016 6:43 e m

  Så fina druvor du har! Har tänkt att sätta en i växthuset så det var bra att du gav lite förslag, det blir nog den gröna. Här skördas inte så mycket heller, tycker inte att tiden finns, men äpplen har vi mycket och jag gör många flaskor äppeldricka som uppskattas av barnbarnen.
  Kram Eva

  • underbarahem / Aug 29 2016 7:17 e m

   Vi har inga äppelträd, tycker att det verkar krångligt att klippa och ympa. Druvorna är jättegoda, de gröna är lite sötare. Äppeldricka som är hemmagjord låter väldigt gott, förstår att dina barnbarn gillar det.
   Ha en bra vecka!
   Kram Birgitta

 2. Petra / Aug 30 2016 7:04 f m

  Vad häftigt, så mycket vindruvor. Coolt. Lördagen var underbar. Jag hade velat åkt på sportvagnsträffen, men vi var på kalas, så det blev inget.
  Ha en fin tisdag.
  Kram Petra

  • underbarahem / Aug 30 2016 4:34 e m

   Det blir väldigt mycket vindruvor, vi äter och vi ger bort. Träffen på Hofsnäs var välbesökt och vädret var toppen, många snygga bilar.
   Ha det bra!
   Kram Birgitta

 3. petrasparlor / Aug 30 2016 8:49 e m

  Vilka vackra druvklasar du har. Ser riktigt goda ut.
  Har inte lyckats med druvor här ännu, har provat tre gånger. Men jag får druvor från pappas odling i alla fall 🙂

  //Petra

  • underbarahem / Aug 31 2016 2:23 f m

   De är väldigt goda, så nu har vi vindruvor ett tag framöver.
   Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Anneli's tankar om lite av varje

Livet med böcker, Fibromyalgi och lite av varje!

KAMILLAS KAMERA -

mitt liv och mina dagar

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.

Slagkraftigt Glen Snoddas!

Lifestyle of one Glen Snoddas.

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: