Skip to content
augusti 23, 2016 / underbarahem

Hoppsan då, nu är det visst sommar igen!

Nu går vi från höstkänsla till sommar, idag har det varit kanonväder… sol och värme hela dagen. I den här värmen måste man ju se om sina kaktusar och den här sommaren har det blivit många, har några till som är inne. Massa-kaktusar

Kaktusar är som sagt tåliga krukväxter och kräver inte så mycket av dig alls. Ett läge i full sol fungerar lika bra som lätt skugga och de behöver inte vattnas oftare än ett par gånger i månaden. De vill ha kaktusjord i kombination med sand och eventuellt lite mjuk lera, och får de det så kan de leva och växa nästan hur länge som helst. Gödning är ytterligare en sak som de mår bra av, det räcker med någon gång per månad.Många-kaktusar

Taggarna på kaktusen kan vara små och se luddiga ut eller stora och vassa. Man kan tycka att de är avskräckande och det är också själva poängen. I det vilda skyddar taggarna kaktusväxten från djur men skänker också välbehövlig skugga till stamdelen av växten. De samlar dessutom upp fukt och låter den sedan bilda droppar som faller ner och ger väta åt rötterna.

Och så har jag mängder av fetblad en växt som jag verkligen gillar, eller så är det för att jag lyckas med den… hihi.Massor-av-fetblad2016I denna gjutjärnskruka har dessa fetblad trängts i flera år och grodan börjar se lite desperat ut. men den får finna sig i detta, tycker att den pryder sin plats.Väldigt-mycket-med-fetbladEller vad tror ni, den kanske ler där den sitter i krukan bland alla dessa fetblads växter.

Fetbladsväxterna passar extra bra där det är soligt och torrt, så var försiktig med vattningen. De ska för den skull inte torka helt ut, men för mycket vatten kan göra att fetbladen ruttnar. Känn helt enkelt efter med fingret när jordytan börjar kännas torr, då är det dags att ge en slurk vatten.

Den här tiden på året är underbar, att bara gå ut på morgonen och njuta av den klara luften och alla växter som ser ut att trivas väldigt bra… kan man ha det bättre, det är en lisa för själen. När man säger lisa för själen låter det bra, men när man skriver det så ser det konstigt ut… hmm.

Ordet lisa (som kommer från fornsvenskans lise) betyder ungefär lindring av smärta eller bekymmer. Uttrycket en lisa för själen betyder ungefär samma sak som balsam för själen.

Det blev en liten svensklektion, men det gör väl ingenting så här en tisdagskväll!

Ha nu en underbar kväll!

Många kramar från Birgitta

Annonser

4 kommentarer

Kommentera
 1. Eva / Aug 23 2016 6:29 e m

  Morgon och kväll denna tiden är verkligen en lisa för själen, jag älskar denna tiden! Dessutom har vi återfått sommardagarna, det är tacksamt.
  Har också en hel del kaktusar, lyckas hålla liv i de flesta. Och taklökar har jag överallt i bergskrevorna vid stugan men ska nog leta efter några fler sorter än den ”vanliga”. Det är dekorativt med taklök.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  • underbarahem / Aug 23 2016 6:53 e m

   Jag gillar verkligen dessa växter, enkla och vackra. Kaktusarna har vuzit i sommar, så det är snart dax att tänka på vinterförvaring.
   Ha det bra!
   Kram Birgitta

 2. petrasparlor / Aug 23 2016 7:57 e m

  Så fina dina kaktusar är.
  Var sugen på att köpa ett par stora kaktusar till min soliga plats vid entrén, men det blev aldrig av, tyvärr 😦 Får se hur jag gör nästa sommar.

  //Petra

  • underbarahem / Aug 23 2016 8:01 e m

   Jag har en kaktus som är väldigt stor, hoppas att den klarar sig och det blir mea utskott.
   Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Anneli's tankar om lite av varje

Livet med böcker, Fibromyalgi och lite av varje!

KAMILLAS KAMERA -

mitt liv och mina dagar

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.

Slagkraftigt Glen Snoddas!

Lifestyle of one Glen Snoddas.

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: