Skip to content
augusti 18, 2016 / underbarahem

Grekiskt ostbröd och champinjonsoppa!

Nu när sensommaren har kommit i antågande, så kan det vara mysigt att vara inne och baka. Då måste jag få rekommendera ett Grekiskt ostbröd som är enkelt att baka och väldigt gott. Och varför inte servera en krämig champinjonsoppa till eller en kantarellsoppa av nyplockade kantareller… mums.

Grekiskt ostbrödOstbröd 2

Ingredienser:

50 gr jäst, 2,5 dl ljummen mjölk, 1 msk socker, 2 tsk salt, 100 gr mjukt smör, ca 3/4 l vetemjöl. Fyllning: 125 gr vardera av emmentaler, mjuk fårost, camembert och kesella, 1 msk mjukt smör, 1 ägg.

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i hälften av mjölken.
  2. Tillsätt lite av sockret och låt stå i 10 min.
  3. Tillsätt resten av mjölken och sockret, salt, smör och mjöl.
  4. Arbeta degen smidigt och låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
  5. Skär den hårda osten i små tärningar.
  6. Rör ihop eller kör i matberedare övriga ingredienser till fyllning. Blanda i osttärningarna.
  7. Kavla ut degen till en 55 cm rund platta. Vik fyrdubbel och lägg spetsen i mitten av en smord form ca 22 cm i diameter.
  8. Veckla ut degen, som skall hänga en bra bit över kanten.
  9. Lägg ostblandningen i en hög i mitten.
  10. Vik över degen mot mitten i jämna lösa veck och vrid om mitten som en knut.
  11. Pensla eventuellt med lite uppvispat ägg. Sätt in mitt i ugnen, 50° och låt stå i 10 minuter. Höj värmen till 175° och grädda i 1 timme.

Krämig champinjonsoppa

Champinjonsoppa

Ingredienser:

450 gr färska champinjoner, 1 st lök, smör, 5 dl vatten, 1 st svampuljongtärning, 5 dl matlagnings grädde, salt, peppar och 1 msk persilja

Gör så här:

  1. Tag fram en stor kastrull. Lägg undan ca 5 champinjoner till senare.
  2. Hacka de övriga champinjonerna och löken fint och fräs några minuter i smör.
  3. Tillsätt vattnet inte allt på en gång beroende på hur tjock soppa du vill ha, buljongtärning och grädde.
  4. Låt koka i 10-15 min. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare och smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva upp de resterande champinjonerna och stek dem hastigt i smör.
  6. Garnera med hackad persilja.

Sen är det bara att hoppas på att sommarvärmen kommer igen, för vi vill inte ha höst än. Bakat är perfekt att ha och ta fram i frysen, men soppor tycker jag hör hösten till när det blir lite ruggigt och man kurar inne vid en brasa.

I morgon blir det svampskogen igen, härligt att ha lite kantareller till maten i helgen… vi får se vad det blir.

Många kramar från Birgitta

 

6 kommentarer

Kommentera
  1. Eva / Aug 18 2016 6:02 e m

    Brödet låter så jättegott, det måste jag göra! När hösten kommer blir det lite mer tid för bakning. Champinjonsoppa gör jag ibland, det är gott.
    Ha det fint!
    Kam Eva

    • underbarahem / Aug 18 2016 6:06 e m

      Brödet är väldigt gott och mättande, kul att testa matiga bröd.
      Ha det bra!
      Kram Birgitta

  2. petrasparlor / Aug 18 2016 7:56 e m

    Vi åt soppa igår och det var riktigt gott.
    Alltid roligt med gott bröd till. Lovar att prova ditt Grekiska ostbröd, för det lät riktigt gott.

    //Petra

    • underbarahem / Aug 19 2016 5:26 f m

      Det är gott med ett matigt bröd till soppan!
      Birgitta

  3. Christin / Aug 19 2016 5:48 f m

    Ojojoj så smarrigt! Nu ska vi s ifall jag tolkat receptet rätt. 1 ägg? I oströran eller för pensling? Tänker mej servera denna rätt till vänner men en av dem är äggallergiker

    • underbarahem / Aug 19 2016 5:57 f m

      Hejsan, kul att du vill testa mitt bröd, matigt bröd är gott. Man penslar brödet med ägget, så det behövs inte.
      Hoppas att du gillar det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: