Skip to content
juli 23, 2016 / underbarahem

Grillspett med smak av teriyaki och smördegsinbakad potatis!

Nu gäller det att utnyttja grillen när vädret visar si från sin bästa sida, idag blev det grillspett.

Teriyaki-marinerad-skinkstekbitar

Teriyakimarinerad skinkstek i bitar på spett:

1 kg skinkstek i bitar, 1 dl turkisk yoghurt, 1 dl teriyakisås, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 msk sesamfrön, 8 små grillspett

  1. Skär köttet i små bitar.
  2. Blanda yoghurt, teriyakisås och vitlök.
  3. Lägg i köttet och marinera över natten eller minst 4 timmar.
  4. Blötlägg träspetten ca 15 min. Trä upp köttet och strö över sesamfrö.
  5. Grilla över glöd eller på högsta värme i övre delen av ugnen, 2-3 min per sida.
  6. Blanda såsen och servera till spetten.Limesås

Limesås:

1 dl turkisk yoghurt, rivet skal och saft av ½ lime, ½ msk honung, ½ tsk sambal oelek, ½ tsk salt

Potatis i smördeg:

6-7 medelstora potatisar, 1 tsk salt, 2 dl riven chiliost (Boxholms), 1 dl grädde, 2 smördegsplattor, färsk persilja, 1 ägg

Skala och koka potatisarna i saltat vatten(om du har bråttom kan du dela dem först).

  1. Kavla ut smördegsplattorna, gärna mellan smörpapper. Lägg dem lite omlott på längden.
  2. Pressa potatisarna och riv osten. Blanda dessa och rör ner grädden.
  3. Fördela massan på de utkavlade smördegsplattorna. Rulla ihop och skär i ca. 5cm bitar. Pensla skarven med ägg.
  4. Pensla smördegen med ägget.

Gratinera i 200 graders ugn i 15-20 min. Kolla så att smördegen är klar. Servera genast.

Coleslaw

Coleslaw:

7 dl finstrimlad vitkål , 1 liten morot , 1 liten rödlök , 1 dl crème fraiche (lätt eller vanlig), 1/2 dl majonnäs , 1 tsk fransk senap , 1 tsk socker , 1/2 tsk salt , 1 krm grovmald svartpeppar

Gör så här:

  1. Använd en osthyvel, så går det lätt att strimla vitkålen riktigt tunt. Eller använd matberedare med den tunnaste skärskivan.
  2. Skala moroten och riv den fint på rivjärn. Skala, dela och skiva rödlöken mycket tunt.
  3. Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Smaksätt med socker salt och peppar.
  4. Blanda vitkål, morot, lök och majonnässåsen. Låt salladen stå kallt ett tag.

Nu blir det ett glas rött hos grannen, det gäller att utnyttja den underbara kvällen:

Ha det underbart!

Många kramar från Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: