Skip to content
december 31, 2015 / underbarahem

Nyårsmiddag 2015

Nu är det Nyår och det är dax att ha en trerätters middag, det är alltid lika kul. Först lite idétorka, men sen efter mycket funderande så blev det detta.nyarsmiddag2015

FörrättVästerbottenpaj-i-form

Västerbottenpaj i formar

1 rulle smördeg (finns i kyldisken), 1 dl mjölk, 3-4 dl riven västerbottensost, 2 ägg, salt och peppar

  1. Rulla ut smördegen och skär ut fyrkanter. Tryck försiktigt ner smördegsbitarna i formarna. Använd aluminiumformar eller en muffinsplåt.
  2. Vispa 1 ägg och pensla smördegen.
  3. Vispa det andra ägget tillsammans med mjölken. Riv osten och blanda ner i mjölkblandningen. Salta och peppra.
  4. Fördela blandningen i smördegsformarna. Grädda i 225 grader i 10-15 minuter.

VarmrättFläskytterfilé-inlindad-i-parmaskinka-och-krossad-potatis

Kryddig fläskytterfilé inlindad i parmaskinka

600g fläskytterfilé, 100g parmaskinka (6 st skivor), 3 st vitlöksklyftor, 3 tsk oregano, 2 tsk dragon, 1 tsk chilipulver, olivolja

1.Sätt ugnen på 170°. Hacka vitlöksklyftorna fint och putsa fläskfilén. Dela fläskfilén på mitten så du får två mindre bitar.

2.Lägg tre skivor parmaskinka omlott på en skärbräda. Krydda jämnt med hälften av vitlöken, oreganon, dragonen och chilin. Placera en bit fläskfilé i mitten och rulla parmaskinkan runtom. Knyt ev. ett snöre sunt skinkan om den inte ligger på plats. Gör likadant med andra biten.

3.Hetta upp en stekpanna/gryta och bryn fläskfiléerna i lite olivolja en och en. Lägg dem i en ugnsfast form och värm i nedre delen av ugnen tills dess att innertemperaturen är 75°. Ta då ur köttet och låt det vila inlindad i lite folie ca tio minuter.

Till detta serveras

Krossad potatis i ugn

4 st stora potatisar, med eller utan skal, salt och peppar, olivolja, riven stark ost eller vad du har hemma

1.Börja med att koka potatisen i saltat vatten. Dem ska vara lite mjuka men inte helt genomkokta.

2.Häll av vattnet och låt dem svalna i några minuter.

3.Dela dem i mitten och lägg på ett ugnsfat med bakplåtspapper.

4.Ta ett smörpapper och krossa varje potatishalva med handen så den plattats till något.

5.Krydda med nymald peppar och ringla olivolja över.

6.Ställ in i ugnen i ca 20 minuter på 225 grader, tills potatisen får färg och en knaprig yta.

DessertStracciatellamousse

Stracciatellamousse

100 g mörk choklad, 2 dl vispgrädde, 250 g kvarg 10%, 1 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker

1.Hacka chokladen. Använd en vass kniv och tryck.

2.Vispa grädden lite lagom tjock.

3.Blanda kvarg, florsocker, vaniljsocker och drygt hälften av chokladen. Använd gärna elvispen på lägsta hastighet (visparna behöver ej göras rent emellan).

4.Blanda samman med den vispade grädden till en fluffig och fin smet (fortsätt gärna använda elvispen på lägsta hastighet).

5.Fördela smeten i portionsglas. Strö över resten av chokladen.

6.Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter före servering.

Nu är det bara att sätta sig och njuta av den goda middagen, med en god drink och trevligt sällskap. Hoppas att morgondagen är lika underbar som det har varit idag. Då kan det vara risk för en långpromenad, kanske blir en medhavd fika ryggsäck också.

Nu önskar jag Er alla ett underbart Gott Nytt År 2016!

Och många kramar från Birgitta

 

Annonser

12 kommentarer

Kommentera
  1. Regina / Jan 1 2016 12:29 e m

    ***Önskar dig en god fortsättning på det nya året!***
    Kram,
    Regina

    • underbarahem / Jan 1 2016 2:14 e m

      Detsamma till dig, ha en riktig god fortsättning!
      Kram Birgitta

  2. Anna Wickström / Jan 1 2016 4:31 e m

    Detsamma till dig!
    Vilken meny!!! Låter helt fantastiskt!
    Kram Anna

    • underbarahem / Jan 1 2016 4:48 e m

      Det var väldigt gott, men som vanligt enkelt att göra.
      Kram Birgitta

  3. Eva / Jan 1 2016 6:59 e m

    Läcker meny och inte så krångligt så man får stå i köket hela dagen, det gillar jag.
    Önskar dig en god fortsättning på nya året!
    Kram Eva

    • underbarahem / Jan 1 2016 7:02 e m

      Recept skall vara enkla👍

    • underbarahem / Jan 1 2016 7:03 e m

      Råkade trycka på send knappen för tidigt… Skulle säga ha det bra på det nya året.
      Kram Birgitta

    • underbarahem / Jan 2 2016 12:03 e m

      Det blev bra och framför allt lättlagat.
      Önskar dig också en God fortsättning på det nya året.
      Kram Birgitta

  4. Susanne / Jan 2 2016 10:46 f m

    God fortsättning!
    Vilken härlig meny, Det blev trerätters hos oss också. Sen drog vi ut på dessa rätter under väldigt lång tid så det kändes som vi åt oss igenom hela nyårsafton 😉
    Nu blir det att återgå till lite mer sansade matvanor igen.

    Kram Sussie

    • underbarahem / Jan 2 2016 12:07 e m

      Menyn blev bra och lättlagat, samma här vi satt ganska länge.
      Städade i kylskåpet igår, så idag blir det kylskåpsrens. Hade faktiskt allt till detta recept, nu återgår vi till det vanliga.
      God fortsättning!
      Kram Birgitta

  5. petrasparlor / Jan 2 2016 10:17 e m

    Vilken trevlig nyårsmeny ni hade.
    God fortsättning Birgitta.

    /Petra

    • underbarahem / Jan 3 2016 6:04 f m

      Den var enkel men god… Hade även förrätt och dessert kvar som jag hade fryst in, den åt vi i går… perfekt att frysa.
      Ha det bra!
      Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header och du får reda på viktig fakta. Dessutom finns det 33 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Hjärtligt välkommen hit. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket.

Slagkraftigt Glen Snoddas!

Lifestyle of one Glen Snoddas.

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: