Skip to content
december 11, 2015 / underbarahem

Ibland är det skönt med en ledig dag från jobbet!

Fredag och det är min lediga dag, vad gör jag då? Jo, börjar dagen med en lååång frukost, hembakat bröd med ost och gurka, kaffe och juice… stoppar i mig några vitaminer, kan vara bra.

Sen är det bara att sätta fart… fåglarna skall ha mat, fixar lite ute efter blåsvädret i veckan, försöker att sätta upp lite ljusgirlanger men då börjar det att regna, okej då, bara att gå in och sätta några degar. Idag blev det kanelbullar, saffransbullar med vanilj och pepparkakor. Jag har aldrig gjort dessa saffarnsbullar men jag rekommenderar dem, de var väldigt goda och saftiga.Bullar-och-pepparkakor

Saffransbullar-med-vaniljIngredienser:

50 gr jäst, 150 g smör eller margarin, 2 påsar saffran (à 1/2 g), 1 1/2 dl strösocker , 5 dl mjölk , 250 g kesella/kvarg (10 %), 1/2 tsk salt , 1 ägg , 17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)

Fyllning: 200 g smör, 1 1/2 dl strösocker , 4 tsk vaniljsocker

Till pensling: 1 ägg och pärlsocker

Gör så gär:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
  5. Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25×60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
  6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Bullar-och-pepparkakor2Skurna-pepparkakor2015Dessa skurna peppar kakor är inte vackra men väldigt goda, du hittar receptet Här. Testa dem de är väldigt enkla att göra, men kom ihåg att gör inte för stora bitar av mandeln… lite svårt att skära degen.

Som ni ser i vänstra hörnet på lilla bilden står en mugg med vin, efter allt bakande så blev det vin och en inredningstidning.Efter att jag hade tänt lite levande ljus.

Nu är det fredag och början på en härlig helg, i morgon blir det ut i skogen för att fixa lite ris… det borde finnas mycket efter allt blåsande.

Ha en skön fredagskväll!

Kram från Birgitta

 

 

Annonser

4 kommentarer

Kommentera
  1. Eva / Dec 11 2015 6:14 e m

    Himmel vad du bakar, härligt! Jag gillar verkligen att baka men tiden har inte funnits än, hoppas det blir i helgen.
    Vet du, jag har alla årgångsglöggarna men har inte smakat en enda, vet inte varför. I år ska jag öppna årets, tycker den flaskan är fin och teälskare är jag så det kan inte bli fel.
    Gillar detta milda väder, inga problem att gå ut i skogen och hämta ris och annat pynt – möjligen hindrar regnet ibland när det vräker ner.
    Nu har jag hamnat i soffan och snart blir det ett glas rött.
    Ha en fin helg!
    Kram Eva

    • underbarahem / Dec 11 2015 6:28 e m

      Ja, snart får jag köpa en frys till, får hoppas att det slutar att regna snart.
      I morgon blir det skogen, skall göra i ordning mina tomtar och lite ris i krukorna. Tog lite glögg i eftermiddag också, L är inte speciellt förtjust i glögg… får göra slut på den själv.
      Ha en skön fredagskväll!
      Kram Birgitta

  2. petrasparlor / Dec 11 2015 9:08 e m

    Måste säga att jag tycker bättre om saffransbullar än lussekatter. Har gjort saffransbullar ett par gånger och de är väldigt populära här hemma.

    Trevlig helg på dig Birgitta.
    //Petra

    • underbarahem / Dec 12 2015 6:28 f m

      Bularna är verkligen goda, mera smak än vanliga lussekatter.
      Du får också ha en bra helg!
      Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

KAMILLAS KAMERA -

mitt liv och mina dagar

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header och du får reda på viktig fakta. Dessutom finns det 33 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Hjärtligt välkommen hit. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket.

Slagkraftigt Glen Snoddas!

Lifestyle of one Glen Snoddas.

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: