Skip to content
mars 10, 2015 / underbarahem

Paj på påskbordet inte helt fel!

Jag gillar pajer men det är inte så ofta jag gör dem, de är perfekta att ta till när man har många gäster… en buffé med olika pajer är inte så dumt, då kan man ta vad man gillar. Köttfärspaj

50 g rumstempererat smör/ margarin
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning
500 g nötfärs
1 stor gul lök
½ l kantareller Tips! Konservburkarna på affären funkar oxå, ta 2 små.
2 vitlöksklyftor/ alt. vitlökspeppar
(valfria kryddor)
salt & peppar

Täcke
5 dl créme fraiche
2 dl riven ost, gärna lagrad

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Kavla ut degen och klä in pajformen. Skär rent runt kanterna för snygg finish.

Hacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen. Krydda efter smak och tillsätt kantarellerna mot slutet. Fördela i pajskalet. Bred créme fraichen över köttfärsblandningen och strö över den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen tills allt är varmt och osten fått gyllenbrun färg. Servera med en god sallad.

Nu är det snart påsk, då kanske man skulle pryda påskbordet med lite olika pajer… och givetvis skall man ha ägghalvor. Får höra med sonen om man kan få lite ägg, deras höns producerar massa ägg.

Laxpaj

Pajdeg: 3 dl vetemjöl,125 gr smör eller margarin,3 msk vatten. Fyllning: 4 ägg, 4 dl grädde eller gräddmjölk, 0,5 dl hackad dill, 1 dl finskuren purjolök, 200 gr rökt lax i strimlor.

Smula fett i mjölet till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila kallt i 60 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Nagga och förgrädda i 200° 10 minuter. Fyllningen: Vispa samman ägg och grädde, tillsätt dill och purjolök. Lägg ut lax strimlorna i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda 30-40 minuter, tills äggstanningen stelnat. Servera med laxrom sås och sallad.

Laxromsås: 2,5 dl gräddfil, 1,5 dl lättmajonäs, 100 gr laxrom, 1 litet knippe finhackad gräslök, salt svartpeppar, 2,5 dl cremé fraiche.

Häll rommen i en sil och låt den rinna av. Blanda gräddfil och majonnäs ordentligt. Tillsätt rom, gräslök och kryddorna. Vänd försiktigt ner cremé fraichen. Låt såsen stå kallt minst 30 minuter före servering.

Till efterrätt får det bli en Syrlig och krämig citronpaj, ett gott sätt att avsluta en påskmåltid.Krämig-citronpaj

Pajdeg:

3 dl mjöl, 125 gr smör, 0,5 dl socker

1. Mixa ingredienserna till degen, smörj en pajform, tryck ut degen och förgrädda i 12-15 minuter i 200 grader.

Citronfyllning:

3 st ägg, 2 dl råsocker, 0,5 dl mjöl, 1 st saft och rivet skal av en citron

1. Vispa ägg och socker till fyllningen luftigt, blanda ner mjöl, citronskal och citronsaft

2. Häll i fyllningen och grädda i ytterligare ca 10 minuter.

Servera med vispad grädde!

Det här var lite tips på en god påskmeny när man är många runt bordet.

Ha en skön kväll!

Kram Birgitta

Annonser

4 kommentarer

Kommentera
  1. petrasparlor / Mar 10 2015 8:41 e m

    Ja visst är det gott med paj i olika former.
    Det är dock samma här, jag gör det allt för sällan.

    //Petra

    • underbarahem / Mar 10 2015 8:49 e m

      Efterrättspajer gör jag väldigt ofta på sommaren, kan det vara för att det finns så mycket bär… matpajer mer sällan. Detta får vi nog ändra på…
      Birgitta

  2. Eva / Mar 11 2015 6:57 f m

    Paj är jättebra eftersom man kan göra dem i förväg. Den första pajen med köttfärs ska jag prova för täcket med creme fraiche gör nog att den blir extra saftig – och ost ovanpå förstås. På påsk har vi alltid minst en paj på buffébordet.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    • underbarahem / Mar 11 2015 4:51 e m

      I år får det bli paj på påskbordet plus en del annat.
      Ha det bra!
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: