Skip to content
februari 14, 2015 / underbarahem

Helstekt rostbiff på Alla Hjärtans Dag!

Alla Hjärtans Dag vad lagar man för middag då, det får bli helstekt rostbiff. Klarar sig flera timmar i ugnen eller i alla fall minst 1,5 tim, då kan man ju passa på att ta en promenad med hjärtat.

Smaklig måltid!Ugnsbakad-rostbiff

Ingredienser:

1 kg rostbiff eller ryggbiff, 1 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar, helst nymalen eller nykrossad, 0,5 tsk chiliflakes (valfritt), 1 msk smör, margarin eller olivolja, Stektermometer

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 eller 150 grader.
  2. Värm en stekpanna (gärna ugnsfast) med smör, margarin eller olivolja.
  3. Krydda köttet med salt och svartpeppar samt ev. chiliflakes.
  4. Bryn köttet runt om några minuter runt om så att det får färg.
  5. Sätt in hela pannan i ugnen (om den är ugnsfast) eller lägg över köttet i en ugnsform alt. slå halvt in i folie på en ugnsplåt. Ställ i nedre delen av ugnen.
  6. Helstek rostbiffen i ca 1,5 timmar på 150 grader eller ca 2 timmar på 125 grader. Sätt gärna i en stektermometer i köttet.
  7. Ta ut rostbiffen när temperaturen är 60 grader. Då är rostbiffen ljust rosa. Har du ingen termometer kan du känna på köttet som ska kännas fast med tryckmotstånd likt nästippen.
  8. Nu blandar du marinaden och låter köttet stå och dra i blandningen.

 

  1. Vid servering
    När steken har stått och vilat till sig lite skär du den i så tunna skivor du bara kan.
  2. 200 gr champinjoner, stor röd lök i ringar, 2 nävar ruccola, 1 näve hyvlad parmesan, 2 vitlöksklyftor pressade, 4 msk pesto, 4 msk vatten, 2 msk olja, salt och peppar efter smak.

    1. I en skål blandar du 1 vitlöksklyfta, pesto, vatten och olja.

    2. Där i får köttskivorna bo medan du steker champinjonerna i smör och 1 vitlöksklyfta.

    3. När champinjonerna är färdiga lägger du upp köttet snyggt på ett fat.

    4. Dräller över resten av såsen, champinjoner, ruccola, rödlök och sist men inte minst parmesanosten.

    5. Glöm inte att salta och peppra!

Potatisbåtar:

3 stora bakpotatisar, 25 gr smör, 1 dl gräddmjölk, salt och peppar, 1 vitlöksklyfta, pressad, 2 msk hackad gräslök, 1 st äggula, 0,5 dl riven smakrik ost

1. Baka potatisarna i 200 grader i ca 30 minuter (eller tills de är klara).

2. Sänk ugnen till 175 grader.

3.Dela potatisarna på hälften och gröp ur dem.

4. Blanda potatisgröpet med övriga ingredienser och spritsa sedan tillbaka blandningen i skalen.

5.Ställ in potatisbåtarna och gratinera i 7–10 minuter tills de har en fin gyllene färg.Ugnsbakad-rostbiff-på-fatHoppas att ni har haft en mysig Alla Hjärtans Dag, här har det varit en lugn dag med promenad och mys. Solen tittade fram en stund på eftermiddagen, hoppas att den visar sig mera i morgon så vi kan sitta ute på altanen.

Ha en härlig lördagskväll!

Kram Birgitta

Annonser

6 kommentarer

Kommentera
  1. Eva / Feb 14 2015 6:59 e m

    Mums så gott och de där potatisarna är bara underbart goda!
    Här har också varit lugnt med städning och ett par små promenader, Imorgon blir det förmodligen livligare här.
    Kram Eva

    • underbarahem / Feb 14 2015 8:17 e m

      Gillar också dessa potatisar, är lite extra. Här blir det också full fart i morgon, har de små godingarna på övernattning. Så i morgon blir det lekplatsen som skall besökas.
      Kram Birgitta

  2. bia / Feb 14 2015 9:09 e m

    Åhh vad gott….kikar in och önskar dej en trevlig kväll!!
    Hjärtekram bia

    • underbarahem / Feb 14 2015 9:37 e m

      Detsamma till dig, hoppas på en solig dag i morgon.
      Kram Birgitta

  3. Greta / Feb 14 2015 10:04 e m

    Åh va gott det ser ut!
    Visst är det härligt de dagar solen visar sig nu, och att sitta på altan låter helt rätt 😉

    • underbarahem / Feb 15 2015 6:10 f m

      Hoppas att solen visar sig, annars får vi vara ute ändå med de små killarna… 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: