Skip to content
december 31, 2014 / underbarahem

NyÅrs menyn inför 2015!

Oj vilken grå och dimmig dag det har varit, men det gör ingenting det är snart nytt år och vi går mot ljusare tider. Gjorde den perfekta middagen enligt mig, man kunde göra allt i ordning i förväg. Började med maten på förmiddagen sen hade jag hela eftermiddagen med mina gäster, äldste sonen och våra barnbarn. Detta blev det till NyÅrs middag 2014 innan vi klev in i 2015…

FÖRRÄTT.Förrätt-nyår-2014

Ingredienser:

200 g räkor utan skal, 1 dl crème fraîche, 1 1⁄2 msk gari inlagd ingefära, 1⁄2 msk wasabipasta, 3 msk finhackad gräslök, 5 dl salladsskott, 4 st salladsblad

Dressing:

1 1⁄2 msk japansk soja, 1⁄2 msk vinäger t ex risvinäger, 1 tsk flytande honung, 1⁄2 msk dijonsenap, 1⁄2 msk sesamolja,  1 msk sesamfrön

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna till dressingen.

2. Rör crème fraiche, ingefära, wasabi och gräslök till en slät crème.

3. Blanda räkor och salladsskott med dressingen.

4. Fyll salladsbladen med räkorna och toppa med crème fraîche.

VARMRÄTT:Varmrätt-nyår-2014

Ingredienser:

600 g oxfilé, 1 msk smör

Madeirasås:

2 1⁄2 dl vispgrädde, , 1 msk kinesisk soja, 1⁄2 dl madeira, 1 msk grovmalen svartpeppar

1. Stek oxfilén i smör i mycket het panna ca 1 min per sida.

2. Tillsätt grädde, soja, madeira och peppar och låt det småputtra ett par min.

3. Lägg kött och sås i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 225°.

Potatisterrinerna:

12 st små potatis, 1 1⁄2 dl cheddar riven, 1 st röd chili urkärnad och strimlad, 25 g smör, salt, sparris, 2 st hackade scarlottenlökar, 1 pressad vitlöksklyfta, smör salt och peppar.

 

1. Baka potatisen i mitten av ugnen tills den är mjuk, 15 – 30 min beroende på storlek.

2. Skär ett kryss i varje potatis.

3. Gröp ur dem och blanda potatisen med ost, chili, smör och salt.

4. Fördela blandningen i potatisskalen.

5. Stek den hackade löken i smör på svag värme tills den är mjuk.

6. Koka sparrisen mjuk.

7. Lägg sparrisen i en form med löken över.

Smaka av med salt och peppar. Hit kan du förbereda.

Vid servering: Ta fram rätterna en timma innan de ska in i ugnen. Sätt ugnen på 225°. Sätt in potatisen och köttet i ugnen ca 10 min tills potatisen fått färg och såsen och köttet är genomvarmt. Värm grönsakerna och servera genast.

DESSERT:Dessert-nyår-2014

Ingredienser:

0,5 msk kakao, 3 msk kaffe, 100gr mascarponeost, 1 dl vaniljsås, 2 dl mandelbiskvier, 0,5 likör kahlua

1. Lägg mandelbiskvierna i en skål häll över kaffe och Kahlúa. Låt stå och dra några minuter.

2. Vispa vaniljsåsen fluffig. Rör samman mascarpone med lite av vaniljvispen och tillsätt sedan resten.

3. Lägg hälften av mandelbiskvierna med lite av kaffe- och kahlúalagen i botten på små glas eller koppar.

4. Lägg i hälften av ostkrämen och resterande mandelbiskvier och lag.

5. Toppa med ostkräm och sikta över rikligt med kakao.

Nu önskar jag Er alla ett Gott Nytt År!

Kram Birgitta

6 kommentarer

Kommentera
  1. petrasparlor / Jan 1 2015 12:15 e m

    Riktigt fin nyårsmeny.

    Önskar dig ett riktigt gott nytt 2015, fullt av spännande händelser men också lugn och ro.

    Kram Petra

    • underbarahem / Jan 1 2015 5:10 e m

      Önskar dig också en god fortsättning.
      Fungerade väldigt bra att göra i ordning middagen långt innan, så att man får tid för gästerna.
      Kram Birgitta

  2. Regina / Jan 2 2015 8:15 f m

    Gott Nytt År önskar jag dig och jag hoppas du menar 2015;-) Vilken underbar nyårssupé du bjudit på!
    Kram,
    Regina

    • underbarahem / Jan 2 2015 6:02 e m

      Nu fick jag allt tänka till, vi åt 2014 men klev in i 2015… hmm,
      Tackar, det var väldigt gott…
      Kram Birgitta

  3. Oslofru / Jan 4 2015 2:45 e m

    Mmm så gott det ser ut 😀

    • underbarahem / Jan 4 2015 2:49 e m

      Tackar, har aldrig gjort så förut med oxfile…. men det blev väldigt bra.
      Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: