Skip to content
november 15, 2014 / underbarahem

Fläskytterfilégratäng med mycket gott!

Idag har det varit en lugn dag, en promenad med barnbarnen och sedan lite lek. M & M hjälpte mig att sätta lite tujaris i ett zinkkar, skall bli en ljusslinga i den sedan.

Har fortfarande inte gjort riktigt klart i växthuset, kanske jag hinner i morgon… vi får se.

Idag blir det Fläskytterfilégratäng med potatis, enkelt i ugn med ett gott vin till.

Smaklig måltid!Fläskytterfilégratäng

Ingredienser: 

600-700 g fläskytterfilé, 1 st purjolök, 300-400 g färska champinjoner, 3 dl grädde eller matlagningsgrädde,  citronpeppar, efter smak, 2 msk vetemjöl, 50 g smör, 1 msk kinesisk soja, 1-2 msk koncentrerad kalvfond, knappt en dl fylligt rött vin, 250 g röda körsbärstomater, grovt riven parmesanost, salt och grovmalen  svartpeppar, smör till stekningen

  1. Börja med att sätt ugnen på 200 grader. Putsa köttet så och skär det i medaljonger och lägg dem på en tallrik.
  2. Tag fram en stor ugnsform och smöra den.
  3. Gör ett snitt i purjolöken och skölj den. Skiva den i tuna skivor och stek i smör. Salta och peppra efter smak.
  4. Lägg purjolöken i formen som ett tunt lager. Skär därefter champinjonerna i tjockare skivor och ställ åt sidan.
  5. Krydda köttet med salt och citronpeppar. Stek dem i omgångar i smör och lägg dem tätt inpå varandra över purjolöken.
  6. Stek därefter champinjonerna i samma panna som köttet stekts i (viktigt att inte skölja ur pannan då mycket smak sitter kvar från kött och purjolök). Salta och peppra. När de mjuknat och fått färg lägger vi dem i en skål åt sidan.
  7. Smält 50 g smör i samma panna som stekningen. Sänk värmen och slå på 2 msk vetemjöl. Vispa till en tjock massa. Slå därefter på grädde, vin, soja, kalvfond, salt och peppar. Rör om och häll på alla champinjoner. Låt småputtra några minuter.
  8. Slå över champinjonsåsen över kött-och purjolöken. Skiva tomater och lägg över såsen och avsluta med rikligt mycket parmesan.
  9. Grädda i ugnen tills gratängen fått en fin och gyllenbrun färg.
  10. Serveras med ris och en härlig sallad.

Det var den lördagsmiddagen, nu skall jag njuta av kvällen med ytterligare ett gott glas rött.

Jag önskar Er alla en mysig kväll och en skön söndag!

Kram Birgitta

Annonser

4 kommentarer

Kommentera
  1. A House With A View / Nov 15 2014 7:33 e m

    Vilket smaskigt recept!! Det åker direkt in i min receptbank 🙂 Och visst finns tid att fixa växthuset, vinter dröjer verkar det som, perfekt tycker jag 🙂

    Många lördagskramar aka

    • underbarahem / Nov 15 2014 7:37 e m

      Det var väldigt gott, jag är lite förkyld så jag känner inte riktigt hela smaken… men enligt L och sonen så var det godis.
      I morgon kanske det blir färdigt i växthuset…
      Kram Birgitta

  2. petrasparlor / Nov 16 2014 12:24 f m

    Låter riktigt gott.

    //Petra

    • underbarahem / Nov 16 2014 7:12 f m

      Gratänger är alltid perfekt, hade små potatis i ugn kryddade med dragon till… mums.
      Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: