Skip to content
november 12, 2014 / underbarahem

Testa detta bröd det är supergott och enkelt!

Vid den här tiden när det börjar bli mörkt så fort är det väldigt kul att baka, känner att man hinner med detta nu när trädgårds arbetet ligger så gott som nere. Jag gillar bröd som har en hårdare skorpa, det räcker med lite smör och ost… en ren njutning.Gjutjärnsbröd

6 dl vatten, 1 bit jäst stor som en ärta, 1 msk salt, 2 msk honung, 625 gr vetemjöl (en del kan ersättas med grovt  mjöl, beroende på hur mörkt mjöl man vill ha), 1 dl solrosfrön att strö i grytan vid gräddning (kan ersättas med havregryn eller andra typer av frön) 

Dessutom: Valfri smaksättare: pinjenötter, pumpafrön, rivna morötter, russin eller kryddor.

1. Rör ihop jäst eller vatten.

2. Tillsätt salt, honung och mjöl och rör ordentligt med en träslev.

3. Tillsätt smaktillsatserna efter tycke och smak. Degen skall vara mycket mjuk och fuktig.

4. Ställ degen att jäsa över natten ( minst 12 timmar). Vänd sedan degen 3-4 gånger med en träslev och låt den jäsa i bunken ytterligare ett par timmar.

5. Placera gjutjärnsgrytan på ett galler i ugnen och sätt ugnen på 250°. När ugnen och grytan är varm, strö solrosfrön i botten av grytan. Häll den mjuka degen direkt från bunken och ner i den varma grytan.

6. Baka först brödet i ugnen i 30 minuter med locket på, tag sedan bort locket och baka brödet i ytterligare 15 minuter utan lock.

Finns det något godare än nybakat ljummet bröd?

Ha en bra kväll!

Kram Birgitta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header och du får reda på viktig fakta. Dessutom finns det 33 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Hjärtligt välkommen hit. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket.

Slagkraftigt Glen Snoddas!

Lifestyle of one Glen Snoddas.

att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: