Skip to content
oktober 18, 2014 / underbarahem

Köttfärs fylld och gratinerad aubergine!

Ännu en härlig helgdag, tagit en låååång promenad med barnbarnen. Gick till en sjö där vi tog en fika och åt muffins, gick sedan vidare och träffade en farbror som berättade att det hade kommit en bäver till ett vattendrag i närheten… det var två hundra år sen sist det fanns bäver där, kul att de kommer tillbaka.

Idag testar vi aubergine med nötfärsblandning, rätter i ugnen är perfekta, tycker jag!

Smaklig måltid!Aubergine-gratäng

4 auberginer
6 matskedar olivolja
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 storröd paprika, rensad och hackad
1 1/2 tesked kumminfrön
1 tesked kanel
1 tesked rökt paprikapulver
1/2 tesked muskot
1 kryddmått chilipulver
500 g nötfärs
6 matskedar passerad tomat
150 g riven Västerbottensost
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.

1. Skär auberginerna i halvor på längden.

2.Skär sedan med vass kniv ett korsmönster i fruktköttet utan att skada skalet.

3. Lägg auberginerna sida vid sida på en plåt. Droppa en dryg tesked olivolja på var och en och salta lite. Kör dem sedan i ugnen i 25 minuter. De ska inte få färg.
4. Hetta upp de resterande två matskedarna olja i en stekpanna.

5. Lägg i lök, vitlök, paprika samt alla kryddor och låt steka försiktigt i 10 minuter.

6. Lägg i färsen och vänd runt med en gaffel till dess att köttet är genomstekt. Det tar ca fem minuter.

7. Rör i de passerade tomaterna och låt sjuda i fem minuter.

8. Med en vass sked skopar du fruktköttet ur auberginerna. Lämna ca 1 cm synligt fruktkött runt om. Blanda ner fruktköttet i köttblandningen.

9. Salta och peppra.

10.Lägg i färsblandningen i aubergineskalen. Lägg på den rivna osten.

11. Gratinera i ugnen ca 10 minuter eller till dess att osten får färg.

Grekisk sallad:

1 rödlök tunt skivad, 4 msk olivolja, 2-3 msk  vitvinsvinäger, 1 grön paprika i skivor, 1 röd paprika i skivor, ½ gurka skalad i mindre bitar, 4-6 plommontomater, 1 sallad plockade blad, 8-10 oliver, 8-10 oliver, salt och peppar, 1 förp (150g) feta, färsk oregano

Så här gör du

1. Marinera rödlöken i olja och vinäger 10 minuter.

2. Blanda i oliver och övriga grönsaker och smaka av med salt och peppar, lägg upp på tallrik.

3. Bryt osten i bitar och lägg på salladen.

4. Ringla över lite olivolja och garnera med färsk oregano.

Nu är det dax att ta det lugnt, sätta sig vid tv:n och mysa lite innan det är läggdax

Ha en skön kväll!

Kram Birgitta

 

Annonser

2 kommentarer

Kommentera
  1. Eva / Okt 18 2014 7:28 e m

    Ännu en rätt till min lista! Tackar!
    Gott att få vara med de små. Jag skulle haft Julia hela helgen men min feber har satt stopp för det – men jag längtar så förskräckligt efter henne.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    • underbarahem / Okt 19 2014 4:27 f m

      Den hade en annorlunda smak, men det var gott.
      Tråkigt att du inte kan ha ditt barnbarn i helgen, det är verkligen förkylningstider nu… krya på dig!
      Vi skall ha våra små tills på måndag, som tur är jag ledig då.
      Ha en bra söndag!
      Kram Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Anneli's tankar om lite av varje

Livet med böcker, Fibromyalgi och lite av varje!

KAMILLAS KAMERA -

mitt liv och mina dagar

Bloggäventyr med Bosse Lidén

Författare till romanen "Mina fotsteg i ditt hjärta", "Minnen som stannat kvar" och medförfattare till kåseriboken "Skimrande ögonblick - och dagar i grått". Alla tre böckerna går att köpa här på bloggen. Tryck på köp bok/böcker under min header för vidare information. Dessutom finns det 37 st kategorier på bloggsmörgåsbordet. Förhoppningsvis hittar du något som tilltalar dig. Du får väldigt gärna lämna en trevlig kommentar. Tack för besöket. Välkommen tillbaka.

Slagkraftigt Glen Snoddas!

Lifestyle of one Glen Snoddas.

Petras Pärlor

min digitala syn på saken

En kulturtants julfunderingar

Cramer Cramar Om Julen

LibrarianShipwreck

Libraries, Archives, Technology, Impending Doom

Stockholm Tea House

En mat- och livsstilsblogg.

Fason

Inredning med inspiration från amerikanska östkusten

I gott sällskap

Sätt guldkant på vardagen med hemlagat

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Zebeda Chocolate

Det är hiskeligt spännande hur mkt allt du stoppar i kroppen påverkar dig. Det här är för dig som älskar att njuta av livet samtidigt som du bryr dig om hur du gör det. CHOKLAD är nått av det bästa i livet. Min Bok, Chocolate Treats, Nyttigt & Gott, finns ute i handeln nu!

It´s time to be Frank...

Familj, kärlek och sammanhållning.

%d bloggare gillar detta: